Hopp til innhold

– Eldre mest utsatt i brann

– Samfunnet tilbyr eldre som bor hjemme helsehjelp, men er dårlig til å hjelp dem med brannsikkerhet, mener branningeniør Jostein Innerdal i Skien brann og feiervesen.

Brannsikkerhet for eldre

En komfyrvakt som slår av strømmen hvis platene blir overopphetet, gir godt vern mot brann hos eldre.

Foto: Per Simon Mustvedt / NRK

– Altfor mange eldre omkommer i branner, og dette må vi gjøre noe med, mener Innerdal.

Hvert tredje menneske som omkommer i brann i Norge er over 70 år.

– Men ingen offentlig instans har ansvar for brannsikkerheten hjemme hos de eldre, selv om de ofte trenger hjelp også på dette området, sier han.

Dobler tallet på eldre

For vel et år siden oppnevnte regjeringen et utvalg som skal gjennomgå brannsikkerheten for særskilte risikogrupper, deriblant eldre. Fram mot 2060 vil antall eldre over 70 år bli dobbelt så stort som nå, og flere kommer til å bo hjemme i stedet for i institusjon.

Utvalget mener det må etableres ordninger med systematiske hjemmebesøk i boliger. Der må det gis informasjon, veiledning og risikovurdering, blant annet ved å bruke allerede eksisterende kommunale hjemmetjenester, feiertjenesten og beredskapspersonell i brannvesenene, mener utvalget.

Eldre mest utsatt

Jostein Innerdal

Røykvarslere, slukkeutstyr og sinkbøtte for oppbevaring av aske er viktige hjelpemidler for å unngå brann, sier branningeniør Jostein Innerdal i Skien brann og feiervesen.

Foto: Per Simon Mustvedt / NRK

Eldre har mye større risiko enn andre til å starte en brann, og mindre sjanse til å bevege seg om noe skjer. Kokeplater som ikke er slått av, bruk av åpen ild ved fyring, røyking på senga og aldrende elektriske anlegg og utstyr er blant de hyppigste brannårsakene hos eldre.

– Men det finnes en del hjelpemidler for denne befolkningsgruppen, understreker Innerdal. Komfyrvakter, som stenger strømmen til komfyren hvis en glemmer å slå av plata, er et fint hjelpemiddel. Men det er viktig å montere dem før en blir glemsk.

Gammeldags og farlig

– Vedfyring og aske fra ovn og peis er en viktig brannårsak hos eldre. Metallbøtte med lokk til aske eller andre oppvarmingskilder kan redusere faren, sier Innerdal. Best er det kanskje å sette inn varmepumpe, slik at en slipper å fyre.

Mange eldre bor i hus med gamle elektriske anlegg som ikke er dimensjonert for dagens strømforbruk. Både gamle elektriske anlegg og gammelt elektrisk utstyr er mer utsatt for brann, og det gjelder å passe på at utstyret ikke får misfarging, svimerker og andre skader.

– Skift det ut til tide, anbefaler Innerdal.

Tilpasset røykvarsler

– Men det aller viktigste er å bli varslet om brann, påpeker Innerdal. Det er den beste livsforsikringen. Monter mange nok røykvarslere, og kjøp dem som er sammenkoblet, og piper samtidig. En røykvarsler har normalt ti års levetid. Når de blir så gamle, bør de byttes ut.

Når en drar på årene kan det også være problematisk å høre røykvarslerne. Da kan det være greit å satse på røykvarslere som varsler med risting eller lys i tillegg for lyd. Og røykvarslere bør jo alle ha, understreker brannmannen.