Hopp til innhold

– Ny virustest kan gi sikrere kreftresultater

Forskere i Telemark tar patent på en ny test for ulike typer av HPV-viruset. Dette viruset er den hyppigste årsaken til livmorhalskreft.

Andrew Jenkins

– Den gamle måten å teste på var arbeidskrevende. Det tok rundt tre dager å gjennomføre testen, forteller professor og forsker Andrew Jenkins.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Utviklerne hevder den nye metoden er mer effektiv og sikrere enn tidligere tester, Mens andre eksperter mener dagens metoder er best for å påvise HPV-viruset.

HPV står for Humant Papillomavirus. Det finnes over hundre forskjellige typer av viruset. Det sprer seg ved direkte kontakt person til person, ofte ved seksuell kontakt. De fleste variantene av viruset er ikke farlig, men enkelte typer kan forårsake livmorhalskreft.

– Vi har fokusert på 13 av disse typene, og de er med på å forårsake kreft i livmorhalsen. Vår test går på å skille disse typene fra hverandre, sier forsker og professor Andrew Jenkins.

Problematisk og tidkrevende

Det er to typer av dette viruset som er ekstra farlig med tanke på å utvikle livmorhalskreft. Det er HPV-virus type 16 og type 18. De forårsaker rundt 70 prosent av alle tilfeller av livmorhalskreft.

Viruset kan deles opp i ulike grupper, såkalte genotyper. Jenkins hevder andre metoder for å teste etter ulike genotyper har vært problematiske og tidkrevende.

– Den gamle måten å teste på var arbeidskrevende. Det tok rundt tre dager å gjennomføre testen. Dessuten var den gamle måten å teste på en forurensningskilde for seg selv, noe som betød omfattende vaskeprosesser med Klorin på laboratoriet hver gang man utførte testen.

– Vil gi et sikrere resultat

Ifølge Jenkins vil den nye testmetoden redusere faren for forurensning og dermed gi et sikrere resultat.

Hele testen foregår inne i et lukket rør som det aldri er behov for å åpne. Man trenger ikke å bruke tid på omfattende vasking, og man trenger kun enkle labaratoriefasiliteter.

I Norge får 300 kvinner årlig livmorhalskreft, som i de fleste tilfellene skyldes HPV-viruset. Vaksinen mot viruset har vært en del av barnevaksinasjonsprogrammet siden høsten 2009. Tilbudet gis til jenter i 11–12 års alderen.

– Er bedre egnet

Christine Jonassen regnes som Norges fremste ekspert på HPV-viruset og er leder referanselaboratoriet for HPV i Norge. Hun mener den nye testen kan være interessant i forskningssammenheng, men at dagens metoder er bedre egnet for å avgjøre om jenter eller kvinner har viruset og derfor trenger medisinsk behandling.

– Det finnes allerede gode tester i Norge som er ganske enkle til den kliniske bruken, sier hun.

Ifølge Jonassen finnes det mange ulike HPV-tester på markedet. Men i Norge drives det ikke genotyping, det vil si at testene skiller mellom hvilke typer av HPV-viruset pasientene har.

I dag testes pasientene kun for om de er positive eller negative for virustypene som kan gi kreft.

Men forskerne i Norge har tro på den nye virustesten, og er allerede i gang med å ta patenter.

– Markedet for slik testing er internasjonalt og det er stort, sier Andrew Jenkins.