Hopp til innhold

Trine skulle selge bilen – nær rundlurt på Finn.no

Trine Olsen Espeland var nær ved å bli lurt av internasjonale svindlere på Finn.no. – Omfattende og velkjent bedragerimetode, sier politiet.

Trine Olsen Espeland

Trine Olsen Espeland fra Drangedal skulle selge bil, og var nær ved å bli svindlet for egne penger.

Foto: Christina Førli Aas / NRK

Drangedalskvinnen skulle bare selge sin gamle Subaru Legacy 89-modell og en delebil på Finn.no.

Hun kunne endt opp med tom konto og ingen biler hvis ikke varsellampene hennes hadde slått inn.

– Spesielt at noen ville betale så mye

Trine Olsen Espelands Subaru

Trine Olsen Espelands Subaru, en 1989-modell.

Foto: Privat

To personer svarer Espeland på hennes annonse på Finn. Begge svarer på engelsk, og begge er svært interessert. De vil betale, uten å ha sett bilene. Hun blir enige med en av interessentene om salget. Betalingen skal foregå via nettjenesten Paypal, men kjøper vil ha penger til shipping av bilene.

– En av dem kalte seg John Hastings. Han sa det var den perfekte bilen. Det var litt spesielt, med tanke på at det er en veldig gammel bil, forteller Espeland.

Mannen hun gjorde endelig avtale med svarer at han har overført 34.000 kroner til nettbetalingstjenesten Paypal. Han sier at 10.000 kroner skal gå til et transporteringsfirma.

– Han vil at jeg skal betale han 10.000 kroner av mine penger til en bank i Malaysia, der han holder til. Jeg får også mail fra paypal, som skriver at 24.000 er holdt av til meg og at 10.000 vil bli ført over til min konto, hvis jeg betaler et depositum.

Espeland blir mistenksom. Hun har brukt Paypal-konto tidligere, og har gode erfaringer. Derfor kontakter hun dem, og de forteller at Paypal-kontoen hun får svar fra, er falsk. Når hun søker på nettet viser det seg at mannen driver med svindel. Etter at hun ga han beskjed om at det var uaktuelt å betale han penger har hun ikke hørt noe mer.

Slik opererer svindlerne

Bjørn Helge Myhre

Bjørn Helge Myhre, leder for miljø- og økoteamet ved Telemark politidistrikt advarer mot denne type svindel.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

Denne type forsøk på svindel har blitt mer vanlig de siste to årene, både nasjonalt og internasjonalt, opplyser politiet. Leder for miljø- og økoteamet ved Telemark politidistrikt Bjørn Helge Myhre sier at dette har blitt en utbredt bedragerimetode.

– Det er gjerne ved annonsering av bil, motorsykkel, båt eller andre ting hvor folk opplever å bli kontaktet av utenlandske interessenter. De er ofte villige til å betale en god kjøpesum, og vil ha en rask handel, sier Myhre.

Det som vanligvis skjer videre er at selger på en eller annen måte blir bedt om å overføre penger til kjøper for å dekke en kostnad.

– Det kan gå ut på at selger skal dekke en del av en forsikring, en oversendelse eller shipping, med løfter om å bli tilbakebetalt senere. Vi har også eksempler på at selger får en sjekk med et altfor høyt beløp som betaling, med forespørsel om å tilbakeføre det som blir til overs. Det viser seg ofte i ettertid at betalingen var falsk, forklarer Myhre.

– Vær mistenksom
Jo Inge Bjørndalen

Regiondirektør i Forbrukerrådet, Jo Inge Bjørndalen.

Foto: Christina Førli Aas / NRK

– Kan det være en grunnregel at selger aldri bør overføre penger til kjøper?

– Vår erfaring gjennom mange eksempler over flere år har vist at man aldri skal gjøre det. Vi har aldri opplevd at dette har vært reelt, det har alltid vært noen mistenkelige forhold i bunnen, forklarer Bjørn Helge Myhre.

Forbrukerrådet advarer også mot denne type svindel.

– Dette dukker stadig opp hos oss, og er sannsynligvis et økende problem, sier Jo Inge Bjørntvedt, regiondirektør i Forbrukerrådet. Han oppfordrer til å være kritisk til alt som virker for godt til å være sant.