Hopp til innhold

Aksjeanalytiker: – REC i Norge er ferdig

Aksjeanalytiker Henrik Seland tror ikke REC har noen fremtid i Norge. Han ble ikke overrasket over nyheten om at den formelle prosessen mot nedleggelse er i gang.

REC Wafer

I dag kom beskjeden om at REC har startet den formelle prosessen mot full nedleggelse av virksomheten i Norge. – Gjør det så fort som mulig. Har du først tatt beslutningen, så gjennomfør det, sier aksjeanalytiker Henrik Seland.

Foto: Tom Andersen / NRK

Hans Ødegård

Tillitsvalgt i REC, Hans Ødegård.

Foto: Ragnar Lurås / NRK

Under offentliggjøringen av RECs resultater for 4. kvartal og årsresultater for 2011 i dag, sa konsernsjef Ole Enger at selskapet har satt i gang de formelle prosessene for en mulig full nedstengning av all produksjon i Norge.

Tillitsvalgt i REC, Hans Ødegård, sa til NRK tidligere i dag at denne prosessen ikke nødvendigvis betyr at fabrikkene blir lagt ned i Norge.

– Det betyr at man formelt har startet med det, og hvis ikke resultatet forbedrer seg, så blir det satt i gang en reell prosess. Vi må vise klar forbedring i løpet av 1. kvartal, sier Ødegård.

Ødegård håper at driften blir reddet av prisoppgang og drahjelp fra markedet.

Ikke overrasket

Henrik Seland

Aksjeanalytiker Henrik Seland.

Foto: Privat

Henrik Seland, aksjeanalytiker med tidligere ansvar for REC, var til stede da REC la frem sine tall i dag.

Han var ikke overrasket over at den formelle prosessen mot nedleggelse er startet.

– Vi hadde i analysene allerede høsten 2010 at REC burde vurdere å legge ned all virksomhet i Norge. Ikke nødvendigvis at det burde skje tidligere, men at det ville være en helt naturlig konsekvens at man økte produksjonskapasiteten i Singapore.

– Ikke kostnadseffektive

Han tror at beslutningen kom nå fordi prisene på wafere og silisium har falt dramatisk.

– Det gjør at man ikke er kostnadseffektive i Norge. Når man ikke er villig til å subsidiere aktiviteten i Norge, slik som man er i alle andre land, så har ikke REC kapasitet eller kapital nok til å drifte dette på egenhånd.

– Man kan relatere dette litt til de ressursene vi har brukt i oljeutvinning, og hvor flinke vi var til å utvinne olje på 70-tallet, kontra det vi er i dag, sier Seland.

– Gjennomfør prosessen

– Hvor lang tid tror du prosessen kommer til å ta?

– Det er vanskelig å si, men som analytiker vil jeg si: Gjør det så fort som mulig. Har du først tatt beslutningen, så gjennomfør det.

Han har ingen tro på at markedet vil snu til de ansattes fordel.

– Det er helt utelukket at dette kommer til å forbedre seg i løpet av de neste to til tre månedene slik at de skal ha noen forhåpninger om at de skal bli konkurransedyktige. Det er utelukket. Det kan de se helt bort fra, sier Seland.

– Er REC i Norge ferdig?

– Ja absolutt. Ut fra de premissene som de legger til grunn for nedleggelsen, så er det helt klart at det kommer til å bli gjennomført, sier Seland.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark