Hopp til innhold

500 REC-ansatte kan miste jobben

REC har satt i gang de formelle prosessene for en mulig full nedstengning av all produksjon i Norge. De ansatte håper på prisstigning og drahjelp fra markedet for å redde arbeidsplassene.

REC på Herøya.

I dag var det allmøte for de ansatte på Herøya i Porsgrunn.

Foto: Solfrid L. Øverbø / NRK

Det var konsernsjef Ole Enger som sa dette i forbindelse med dagens offentliggjøring av RECs resultater for 4. kvartal og årsresultater for 2011.

På grunn av store nedskrivninger på fabrikken i Singapore ender selskapet med et driftsresultat på minus 2,5 milliarder kroner siste kvartal, og et total negativt resultat på 9,5 milliarder kroner i 2011.

REC har hatt 1200 ansatte i Norge, men sommeren 2011 ble flere hundre ansatte permittert. I oktober i fjor ble det klart at REC legger ned nesten halvparten av produksjonen sin i Norge og kvitter seg med 700 ansatte. De resterende 500 ansatte kan nå miste jobben, 300 av disse holder til på Herøya i Porsgrunn.

– Dramatisk

Terje Riis-Johansen

Terje Riis-Johansen. (arkivbilde)

Foto: Anne Lognvik / NRK

Fylkesordfører Terje Riis-Johansen sier at dette er dramatisk for Telemark.

– Jeg syns dette er en veldig dramatisk melding å få. Vi er alle klar over de utfordringene REC har hatt og har fortsatt og verdensmarkedet er åpenbart i ubalanse fortsatt, sier han til NRK.no.

– Telemark har den høyeste arbeidsledigheten i landet, og en eventuell nedlegging av REC på Herøya kan føre til at enda flere blir arbeidsløse, fortsetter han.

– Å sikre drift er en svært viktig sak

Telemark fylkeskommune ønsker et møte med REC for å få nærmere informasjon om situasjonen.

– Det å sikre videre drift på REC på Herøya har vært og vil fortsatt være en stor og svært viktig sak for Telemark fylkeskommune, sier fylkesordføreren i en pressemelding onsdag ettermiddag.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hans Ødegård

Tillitsvalgt i REC, Hans Ødegård, håper på prisstigning og drahjelp fra markedet for å redde arbeidsplassene i Norge.

Foto: Ragnar Lurås / NRK

– Spente på fremtiden

Tillitsvalgt i REC, Hans Ødegård, sier de ansatte er spente på hva fremtiden vil bringe, men at stemningen er positiv.

– Resultatet i 2011 er fantasisk, men fortsatt selger vi med tap. Når det gjelder kostnader, HMS og kvalitet er det gjort store forbedringer, og er det grunn til å være stolte over, sier Ødegård.

At ledelsen i REC nå har startet de formelle prosessene for en mulig full nedstengning betyr ikke nødvendigvis at de blir gjennomført, forteller han.

– Det betyr at man formelt har startet med det, og hvis ikke resultatet forbedrer seg, så blir det satt i gang en reell prosess, sier Ødegård.

– Hvor lang tid har dere på å bedre resultatene?

– Det er ikke satt noen dato på det, men vi må vise klar forbedring i løpet av 1. kvartal. Den siste uken steg prisene med 4,4 prosent, og det blir spennende å se om det var et blaff, sier Ødegård.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark