Hopp til innhold

– Derfor rømmer albanere til England

– Høy arbeidsledighet og lite muligheter er en stor del av grunnen til at unge albanske gutter rømmer illegalt til England, sier albansk konfliktrådsleder.

Rasim Gjoka

Konfliktrådesleder Rasim Gjoka sier at mange av ungdommene som kommer illegalt til England kommer fra distriktsområdene i Albania.

Foto: Privat

Rasim Gjoka er albansk konfliktrådsleder. Han drar rundt på skoler og prøver å lære barn og unge å løse konflikter med ord, ikke med kniv og skytevåpen.

Gjoka legger til at også fattigdom og sosial uro er grunner til at mennesker særlig fra distriktene i Albania, ønsker å rømme til England.

Politiet mistenker menneskesmugling

Odd Skei Kostveit

Politiadvokat Odd Skei Kostveit sier at politiet ikke har funnet bakmennene i det de mistenker er menneskesmugling fra Norge til England.

Foto: Marianne Lande Hallingskog / NRK

Politiet i Telemark mistenker at det foregår menneskesmugling i containere fra Brevik til Immingham i England. Torsdag kveld fire albanere mellom 20 og 30 år pågrepet i en container på havna i Brevik og siktet for brudd på utlendingsloven. Ifølge politiet skal ingen av dem være bakmenn.

– Vi har etterforsket dette siden 2010. Torsdag fikk vi meldinger om at flere personer tok seg inn i en container og pågrep dem, sier politiadvokat Odd Skei Kostveit til NRK.no.

Han forteller at albanerne betaler opp mot 20.000 kroner for å komme seg over til England.

– Høsten 2010 pågrep vi to albanere, bosatt i Sverige, og siktet dem for å ha bistått andre med å komme seg ulovlig fra Brevik til England. Vi tror det dreier seg om et albansk miljø i Sverige som smugler albanere til England på denne måten.

Politiet har ikke klart å finne bakmennene enda.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Brevik havn

De fire albanerne ble pågrepet i slike containere på Brevik havn torsdag kveld.

Foto: Berit Heggholmen / NRK

– Vil kunne få jobb

Konfliktrådslederen Rasim Gjoka sier at det er minst to grunner til at ungdom drar illegalt til England;

Det ene er at England har en så streng innvandringspolitikk at ungdommene ikke ville kommet inn på vanlig måte. Det andre er at det er et stort miljø av albanske immigranter og innvandrere i England fra før, så selv om ungdommer kommer illegalt, vil de kunne få jobb og et godt liv.

Albania har ikke en ordentlig offisiell statistikk, men operer med et arbeidsledighetstall på mellom 15 og 20 prosent.

– Det er mange økonomiske problemer i landet og trolig arbeidsledigheten på minst 25 prosent, sier Gjoka.

– Ønsker jobb og et bedre liv

Mange av ungdommene som kommer illegalt til England, kommer fra distriktsområdene i Albania. Der er det svært store vansker både i forhold til å få seg arbeid, økonomisk og sosialt.

– De foretrekker derfor å dra fra Albania for å få et bedre liv og for jobbmulighetene, sier Gjoka.