Hopp til innhold

Her kan det bli forbudt å røyke

Fylkesordfører i Telemark, Terje Riis-Johansen synes det er vondt å se folk røyke på arenaer der barn driver idrett. Derfor vil han ha røykeforbud på alle idrettsarenaer i Norge.

Røyking

Fylkesordføreren i Telemark vil ha slutt på all røyking på alle idrettsarenaer.

Foto: Kyrre Lien / Scanpix

– Det er det stedet utenom skolene hvor flest barn og unge befinner seg. Det å tenke folkehelse og forebyggende virksomhet i forhold til røyking, mener jeg er viktig. Da synes jeg det er helt naturlig at idrettsanleggene er røykfrie, sier han til NRK.no.

Riis-Johansen mener idretten henger etter andre deler av samfunnet hvor det er innført røykerestriksjoner.

– I Norge har vi kommet langt på å ha gode rammer rundt røyking, og jeg opplever at idrettsanlegg er en liten etterlevning hvor regelverket så langt ikke er tilpasset den tiden vi lever i, sier han.

Riis-Johansen mener enkelt og greit at røyking og idrett ikke hører sammen.

Jeg oppfordrer derfor de som eier disse anleggene til å ta den utfordringen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hva tenker du om forslaget? Diskutér nederst i artikkelen.

–Ikke et godt forslag

Per Arne Olsen

Nestleder i Frp, Per Arne Olsen, er ikke enig i forslaget.

Foto: Sven Håkon Kulbeck / NRK

Nestleder i Fremskrittspartiet, Per Arne Olsen synes ikke forslaget er spesielt godt.

Jeg hører til et parti, og har selv en grunnholdning, hvor vi ikke tror at vi kan styre mennesker, et helt liv og et helt samfunn bare med lover, regler, påbud og forbud. Å tro at vi kan bruke regelverk til å få noen til å slutte å røyke dersom de gjemmer seg bort i en krok langt unna, har jeg ikke noe tro på, sier han til NRK.no.

Mener du at dette vil bli umulig å håndheve?

– Jeg tror både det er umulig å håndheve og unødvendig ressursbruk. Samtidig forutsetter jeg at alle mennesker, også de som røyker, respekterer at noen plages av dette. Astmatikere og allergikere skal ikke utsettes for røyk, og de som røyker må finne seg i å røyke der de ikke plager andre. Men snakker vi om en bortgjemt liten krok langt unna, synes jeg ikke det gjør så mye, sier Olsen.

Hver enkelt arena bestemmer

Terje Riis-Johansen

– Idrettsarenaene her i landet henger etter andre arenaer hvor de har rammer for røyking, sier Terje Riis-Johansen.

Foto: Øijord, Thomas Winje / Scanpix

Line Hurrød er rådgiver for folkehelse i Norges Idrettsforbund. Hun sier at det bare er kommunene og idrettsklubbene som eier anleggene som kan innføre et røykeforbud.

– Det er hver enkelt arena som må innføre et forbud, og det er forskjellige eiere av de forskjellige arenaene, sier hun.

– Men hva kan kretsen og Norges Idrettsforbund gjøre?

– Vi har utarbeidet retningslinjer som blant annet sier at tribunene skal være røykfrie. Da blir det opp til eieren å gjøre noe med det, sier hun.

Vil ta opp saken i styremøte

Trond Inge Haugen

Leder i Telemark Idrettskrets, Trond Inge Haugen, sier han prinsipielt er enige med fylkesordføreren.

Foto: Privat

Fylkesordfører Terje Riis-Johansen ser for seg at Telemark kan bli et foregangsfylke på røykestopp på idrettsanlegg. Leder for Telemark idrettskrets, Trond Inge Haugen, vil ta opp utspillet fra fylkesordføreren i kretsens styremøte fredag.

– Prinsipielt er jeg enig med fylkesordføreren, og jeg håper arrangører støtter opp om dette. Idrettskretsen kan gjerne være en pådriver overfor klubber og lag i fylket.

Haugen sier kretsen ikke kan pålegge klubbene noe, men at den kan sende sterke signaler om at man ønsker et røykfritt idrettsmiljø.