Hopp til innhold

Kleppa: – Starter bygging av Eidangerparsellen i 2012

Regjeringen sier ja til byggingen av jernbanestrekningen mellom Larvik og Porsgrunn, som vil få en kostnad på 6,1 milliarder kroner. – En kjempenyhet, sier prosjektleder i Jernbaneverket.

Magnhild Meltveit Kleppa og Kristin Halvorsen

Magnhild Meltveit Kleppa og Kristin Halvorsen feiret med blomster og kake på dagens pressekonferanse om Eidangerparsellen.

Foto: Anette Dotseth Stensholt / NRK

Utbygging av jernbanestrekningen mellom Larvik og Porsgrunn er i mer enn 20 år blitt regnet som en av de viktigste sakene for Telemark.

I dag, etter mange års kamp, kunne endelig samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa komme med gode nyheter.

– Vi starter byggingen av jernbanestrekningen i 2012, og bevilger 100 millioner kroner. Byggestart vil bli på høsten neste år, sier Kleppa til NRK.

Eidangerparsellen Vassbotn/Hallevannet

Slik ser Jernbaneverket for seg at deler av jernbanestrekningen mellom Larvik og Porsgrunn blir seende ut. Her ved Vassbotn/Hallevannet.

Foto: Illustrasjon: Jernbaneverket

Gode nyheter for hele Østlandet

Men det er ikke bare Telemark som vil nyte godt av en oppgradert jernbanestrekning mellom Larvik og Porsgrunn.

Vestfoldbanen blir betydelig oppgradert, noe som senere vil gjøre det lettere å koble på Sørlandsbanen. Reisetiden for pendlere blir redusert med 22 minutter.

– Prosjektet er stort og viktig for hele landet. Vi får bedre fremkommelighet, en tryggere jernbane og bilistene vil merke at det blir færre biler på veien, sier statsminister Jens Stoltenberg til NRK.

– Dette er en kjempenyhet. Mange har jobbet med dette i veldig mange år, og det er utrolig viktig at disse pengene nå kommer. Nå kan vi endelig starte arbeidet i marka, sier prosjektleder i Jernbaneverket Lars Tangerås.

Det var tidlig i dag morges at en invitasjon fra Telemark senterparti ble sendt rundt til et samlet presse-Telemark. Der stod det følgende:

«Tema er jernbane. Vel møtt! Sentrale representanter for de øvrige regjeringspartier deltar.»

– Spretter champagnen

Gunn Marit Helgesen

Gunn Marit Helgesen spratt champagnen hos NRK.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Fylkesordføreren i Telemark er over seg av lykke når NRK ringer henne mandag formiddag.

– Jeg er veldig glad i dag, og kommer til å sprette champagnen. Dette skyldes hardt arbeid over flere år. Det har rett og slett vært en intens kamp, sier Gunn Marit Helgesen.

Da Kleppa annonserte nyheten på pressekonferansen i Porsgrunn klokken 09.15 var det til stor jubel fra de fremmøtte.

Kaker og blomster omfavnet samferdselsministeren, kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) og fylkesordførerkandidat i Telemark Terje Riis-Johansen (Sp).

Hør NRKs direktesending:

Skuffet i fjor

Da statsbudsjettet for Telemark ble lagt frem i fjor, ble mange svært skuffet. Ingen penger kom, og parsellen ble igjen utsatt. Et samlet Telemark reagerte sterkt.

– Vi oppfatter dette som et svik. Vi føler oss sviktet og som tapere. Vi skal ha oppstart i 2012, sa fylkesordfører Gunn Marit Helgesen klokkeklart den gang.

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa sa dette til NRK Telemark:

– Jeg vet hvor viktig Eidangerparsellen er for Telemark. Men vi må foreta en kostnadsanalyse og en kvalitetssikring av dobbeltspor. Dette oppdraget gir vi Jernbaneverket. Jeg kommer til å gjøre alt jeg kan for oppstart i 2012.

Nå ser det ut til at ministeren holder ord.

Eidangerparsellen

Eidangerparsellen mellom Larvik og Porsgrunn.

Foto: Jernbaneverket