Hopp til innhold

– Gamle gardiner blir ny bunad

Passe mange tommeltotter, mye tålmodighet og litt kreativitet er viktig på bunadkurs.

Lene Utne

Lene Utne syr sin andre beltestakk på under ett år. Og noe av materialet fant hun hjemme i skapet sitt.

Foto: Britt Boyesen / NRK

– Jeg hadde noen gamle stuegardiner i silke. Nå har de blitt foret på beltestakken min, og jeg har også brukt noe av stoffet i livet, sier Lene Utne og er strålende fornøyd der hun sitter ved symaskinen.

De lysegrønne silkegardinene har fått et nytt liv.

Beltestakk

De gamle, fine gardinene har blitt en viktig del av bunaden.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Syr bunad

Den broderte veska på Øst-Telemark-bunaden hører med.

Foto: Britt Boyesen / NRK
Ingeborg Ahlbom

Ingeborg Ahlbom er glad hun snart er ferdig med bunaden sin.

Foto: Britt Boyesen / NRK
– Akkurat slik de gjorde det i gamle dager, nikker en like fornøyd kursleder. – Da brukte de stoffer fra avlagte klær, gardiner og annet når de sydde draktene sine.

Innspurten

Borghild Helene Farstad har holdt bunadkurs sammen med Inger Petersen i 15 år. Flere hundre damer har lært å sy bunad for første gang, og noen har gått på flere kurs.

Nå er det innspurten for de som følger kurset fram til finalen 17. mai.

– Da skal jeg ha på meg min nye bunad for første gang, sier en stolt Ingeborg Ahlbom. Hun fikk den første bunaden sin da hun var 17. Nå har datteren overtatt denne, og hun bestemte seg for å sy en ny til seg sjøl.

– Det er moro å sy sin egen bunad, men jeg har angret noen ganger når jeg har måttet ta opp og begynne på nytt. Nå er det ikke mye igjen, sier hun og trer den røde undertråden som skal sørge for at Øst-Telemark-bunaden får de riktige detaljene.

Billigere å sy sjøl

Mange syr sin egen bunad fordi de er glade i å brodere og sy.

– De må være flinke til å sy rette sømmer på maskinen, sier kursleder Inger Petersen. Tålmodighet er også et viktig hjelpemiddel underveis.

Prisen kan også være et godt argument for den som er fingernem og økonomisk. En ferdig sydd bunad kan koste fra 35.000 til 50.000. Den som kjøper materialer og syr sjøl, kan slippe unna med 10.000 kroner for Øst-Telemark-bunaden og kanskje 18.000 kroner for beltestakken.

– Jeg sydde en beltestakk i høst, forteller Lene Utne. Nå holder hun på med sin andre. – Men jeg vet ikke hvem som skal bruke denne. Den passer ikke til noen av døtrene mine ennå.

– Bunader skal gå i arv. Det er flott, sier Borghild Helene Farstad og går videre til neste elev som strever litt, men bare litt.