Hopp til innhold

– Kan ikke bruke penger på flyplass

Skienspolitikerne vil fortsatt ha ruteflyvninger på Geiteryggen - men det er liten vilje til å spytte inn penger i flyselskapet Vildanden.

Vildanden

Det er liten politisk vilje til å støtte flyselskapet Vildanden økonomisk. (arkivfoto)

Foto: Øystein Økter / NRK

Mannen bak flyselskapet Vildanden, Magne Forland, får mye skryt av politikerne i Skien for sin «stå-på vilje», og for å ha skaffet Grenland flyforbindelse til Stavanger, Bergen og Trondheim.

Forland ber nå om hjelp til å drive selskapet videre, og ordfører i Skien kommune Rolf Erling Andersen satte mandag døren på gløtt for krisehjelp til Vildanden.

Magne Forland

Forland håper på videre drift og ber nå om hjelp. (arkivfoto)

Foto: Gisle Espeland / NRK

Men resten av skienspolitikerne står ikke i kø for å redde flyselskapet.

– Jeg blir oppgitt når ordføreren sier at vi skal bruke penger på flyselskap. Vi har ikke råd til sykehjem, da kan vi ikke bruke penger på flyplass, sier SVs Heidi Hamadi.

– Ønsker drift

Ordfører Rolf Erling Andersen sliter ikke bare med å få SV med på tankene sine om en eventuell redningspakke til Vildanden. Også innad i Arbeiderpartiet er det sprikende oppfatninger om spørsmålet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Rolf Erling Andersen

Ordfører Rolf Erling Andersen vurderer en eventuell redningspakke til Vildanden. (arkivfoto)

Foto: Marianne Lande Hallingskog / NRK

Venstres varaordfører Geir Arild Tønnessen mener at flyplassen er viktig for Grenland, og han mener det er mulig å få flere flypassasjerer til flyrutene til og fra Skien.

– Venstre er villig til å se på løsninger for å hjelpe Vildanden over kneiken, men vil ikke gå inn med penger i selskapet, sier han.

Heller ikke på høyresiden i skienspolitikken er en klar til å åpne pengepungen for å hjelpe det private flyselskapet. Det sier FrPs Nils Olav Skilbred.

– Vi er ikke begeistret for å putte inn flere kommunale kroner der, sier han.

– Vi ønsker fortsatt drift på Geiteryggen, men vi vil undersøke andre løsninger først, fortsetter han.

– Har ingen løsning

Høyre i Skien har tidligere tatt til orde for private løsninger på Skien lufthavn.

– Nå er partiet i villrede, sier gruppeleder Jon Olav Stensrød.

– Det må finnes en løsning, men jeg har ikke den her og nå, sier han.

Negative

Kristelig Folkepartis gruppeleder Hans Edvard Askjer er opptatt av å bevare flytilbudet i Skien.

– Det er ikke diskutert i gruppa vår i KrF om vi skal gå inn med penger i flyselskapet. Jeg tror det er mer nærliggende å se på avgifter og om det er noe vi kan gjøre på den siden der. Jeg syns kommunen bør holde seg unna eierskap i dette, sier Askjer.

Senterpartiets Trond Ballestad har som styreleder i det kommunale Kontorbygg fått god innsikt i driften av Geiteryggen. Heller ikke han har sans for at kommunen skal bli medeier i et flyselskap.