Hopp til innhold

140 år siden dramatisk ballongferd

Den franske ambassadøren, ordførere, luftballongentusiaster og tilskuere dro til fjells for å markere en dramatisk lufballongferd.

Det er 140 år siden franske ballongfarere ble blåst helt fra Paris til Lifjell.

– De må ha strevet fælt. Det var vannvittig kaldt. Franskmennene hadde bare på seg tynne klær og lakksko, sier luftballongfører Steffen Steffensen.

25. november 1870 landet de to franskmennene langt inne i skogen på Lifjell i Seljord. Ballongen «La Ville d'Orléans » skulle frakte kurerpost fra Paris til et sted noen få mil utenfor fiendens linjer, men sterk vind førte ballongen nordover.

Steffen Steffensen

– At de klarte å overleve denne turen er helt utrolig, sier luftballongfører Steffen Steffensen.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

– At de klarte å overleve denne turen er helt utrolig, sier Steffensen.

Kling og champagne

Like under snaufjellet på Lifjell finner en «Ballongfararsteinen». Den markerer stedet hvor franskmennene klarte å hoppe ut av ballongen, før den fór videre og landet til slutt i Krødsherad.

Ballongkurven er bevart, og Norsk Teknisk Museum har den i sine samlinger.

– Dette er en fantastisk historie. Det er fint at vi får være mer å markere dette 140 år etter, sier den franske ambassadøren, Birgitte Collet.

Ambassadøren og de andre fikk servert kling og champagne i 14 minusgrader.

– Det er veldig moro å få være med på en slik markering. Denne historien har jeg hørt mange ganger da jeg var liten gutt, sier Hans Strand som er oldebarnet til han som fant ballongfarerne.

Se en fotomontasje av ballongturen fra begynnelsen av 1900-tallet.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Video 140 år siden dramatisk ballongferd

Se video: Steffen Steffensen og Hans Strand (bildet) om historien.

Mottatt som helter

Under den tyske beleiringen av Paris i 1870, sendte de franske styrkene opp over 60 ballonger. Det var en av datidens kommunikasjonsmetoder.

Løytnant Léon Bézier og ingeniør Paul Rolier fikk det livsfarlige oppdraget fra krigsministeren i den republikanske regjeringen Leon Gambetta. De hadde med seg opplysninger som skulle til en hær utenfor Paris som igjen skulle angripe de tyske styrkene som hadde omringet byen.

– Dette er til dags dato verdens lengste ballongtur, sier Steffensen.

Luftballongen stiger for høyt opp, og kommer inn i en sterk vind som fører de to helt til Norge og Seljord. Ferden tok over 14 timer.

Ballongfarerne fikk hjelp og kom seg til slutt til Kristiania, hvor de ble mottatt som helter. De returnerte til Frankrike med båt, og det av kurerposten som var blitt berget kom til slutt frem til krigsminister Léon Gambetta.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark