Hopp til innhold

– Lover å rydde opp

Flatdal Handlaft legger seg flate og lover å rydde opp i hytte-saken på Rauland.

Hytte i Rauland

Hytta i Rauland.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– De latviske håndverkerne som bygde hytta i Rauland for Flatdal Handlaft ble ulovlig underbetalt i henhold til norsk lov. Det bekrefter Sverre Ingram Andersen, som er advokat for Flatdals-firmaet.

– Vi krever at den latviske under-entreprenøren Sia Ekla rydder opp umiddelbart, sier Ingram Andersen.

Saken kom opp etter at Arbeidstilsynet påviste at arbeiderne som satte opp den omtalte hytta fikk en timelønn på ned mot 15 kroner. Dette kom fram etter en inspeksjonsrunde arbeidstilsynet utførte på Rauland i begynnelsen av september.

Astrid Versto

Astrid Versto.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Hytta tilhører ministerråd ved Norges ambassade i Østerrike Astrid Versto fra Vinje. Hun sier hun ikke visste noe om dette før NRK tok kontakt med henne. Hun forteller at de har sjekka det lokale firmaet og valgte dette fordi veldig mange hadde anbefalt det.

– Pristilbudet var ikke spesielt billig, har hun sagt til NRK.

Hastemøte

Sverre Indgram Andersen forteller at Flatdal Handlaft kalte underentreprenøren sin inn til hastemøte på søndag.

– Der gikk de gjennom alt rundt denne saken og fikk kortene opp på bordet. Og det ble bekreftet at det har vært ulovlig betaling til arbeiderne i Ekla. På bakgrunn av det har Flatdal Handlaft krevd at dette skal ordnes opp i og at det må komme i lovlige former med en gang. Det er meddelt til Ekla at dersom dette ikke skjer i løpet av få dager så er Flatdal Handlaft nødt til å avvikle ethvert samarbeid, sier Indgram Andersen.

Hva slags kontrakt har det vært mellom Sia Ekla og Flatdal Handlaft når det gjelder dette hytteprosjektet?

– Helt konkret i denne saken så har man kjøpt inn arbeidet for 114 400 kroner. I praksis har Flatdal Handlaft betalt i underkant av 400 kroner timen.

– Blir litt i stuss

Når Arbeidstilsynet kom på tilsyn i hyttefeltet på Rauland, var laftekassa på plass, og det ble lagt torv på hyttetaket.

Gunn Gjevestad i arbeidstilsynet.

Gunn Gjevestad i arbeidstilsynet.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Salgsprisen på liknende hytter i området skal etter det NRK erfarer ligge på rundt 3-4 millioner kroner. Kontrakten med det latviske firmaet var altså nærmere 115.000 kroner. Hvor mye Flatdal Handlaft sitter igjen med, vil ikke seniorinspektør i Arbeidstilsynet, Gunn Gjevestad, spekulere i.

Hun er ikke imponert over advokat Ingram Andersens framstilling av saken.

– Jeg blir litt i stuss når de sier at de ikke kjenner til at arbeidstakerne har vært underbetalt. Så vidt jeg har forstått så bestiller de tjenester fra Ekla og da har de både informasjonsplikt og påseplikt. Da skal de i kontrakten informere om at det er en minstelønn innenfor bygg i Norge, sier hun.

– De skal også ha rutiner for å påse at det blir etterlevd for eksempel ved å innhente lønnsslipper, timelister og liknende, fortsetter hun.

Mener du at det ikke er gjort fra Flatdal Handlaft sin side?

– Så langt vi kan se og ut i fra den dokumentasjonen vi har så kan vi ikke se at det er gjort, sier Gjevestad.

– Følger opp

Arbeidstilsynet mener altså at det ikke bare er det latviske firmaet Ekla som har brutt loven. Også hovedentreprenør Flatdal Handlaft kan vente seg reaksjoner.

– Nå følger vi opp med tilsynsrapporter og varsel om pålegg. De får krav til å etterfølge regelverket og eventuelt hvis det da heller ikke er anskaffet id-kort, som er et av punktene i forhold til det latviske firmaet, så kommer vi da til å varsle tvangsmulkt, sier Gjevestad.