Hopp til innhold

Viktig melding til hyttefolk

Denne plakaten bør du ha på hytta!

Nødplakat

Plakaten bør henge både inne i hytta og ute på hytteveggen, mener Røde Kors.

Foto: Statens Kartverk

– Ambulansefolkene kastet ikke bort et minutt på å finne oss – og det kan vi takke nødplakaten for!

Faksimile fra Rjukan Arbeiderblad

Ulf Brænne opplevde hvor viktig nødplakaten kan være.

Foto: Faksimile: Rjukan Arbeiderblad

Ulf Brænne fra Tønsberg opplevde marerittet i nyttårshelgen da en av familiens hytte-gjester fikk et illebefinnende på hytta i Tinn i Telemark.

Han trengte øyeblikkelig hjelp.

I hytta hadde Brænne hengt opp kartverkets nødplakat med nøyaktig posisjon for hvor hytta ligger. Opplysningene på plakaten ble avgjørende for at sykebil og ambulanse-helikopter straks fant fram.

En dramatisk opplevelse

– I hytteavisa til Rjukan Arbeiderblad hadde jeg lest om den tjenesten som Statens Kartverk tilbyr på hjemmesidene sine. På nettet søkte jeg meg fram til hytta vår. Jeg merket den av på kartet og skrev ut nødplakaten med telefonnummer til nødetatene, kart over området rundt hytta, og nøyaktig posisjon for hvor hytta ligger.

Brænne laget også en med posisjon til nærmeste parkeringsplass, og hengte dem opp på hytteveggen.

– Da vi opplevde dramatikken i nyttårshelgen, kunne vi derfor fortelle AMK nøyaktig hvor vi var, forteller Brenne, som er meget takknemlig for at vennen fikk rask og livreddende hjelp.

Sparer livsviktig tid

– Ja, denne nødplakaten burde alle hytteeiere ha, sier operativ leder i Rjukan og Tinn Røde Kors, Mats Volland.

– Utenfor bystrøk er det sjelden gateadresser, og vi kaster ofte bort mye tid med å finne fram til riktig hus eller hytte. Kan derimot de som trenger hjelp oppgi nøyaktig kartreferanse, vil vi spare livsviktig tid under utrykningene, sier han.

Folk som går seg bort i terrenget, tar seg ofte inn i en hytte, men sjelden kan de forklare hvor de er.

– Hadde det hengt slike plakater både inne og utvendig på hyttene, kunne vi mye raskere finne folk som har gått seg bort eller er skadet i terrenget, sier Volland.