I avisene i Telemark raser debatten om hvor gammel en fisk kan være og likevel bli kalt for fersk.
De store kjedene i Norgesgruppen opererer med fem dager som grense på definisjon av fersk.
Forskrekket
- Det kommer an på hva slags fisk det er. Er det noe som er skjært i filet kan det ligge noen dager, men er det makrell er det ikke mange dager før det ikke er ferskt, sier Kai Thorsen Dalene, leder i Langesund fiskerlag, til NRK.
- Hva synes du om fisken som er i de store butikkene?
- Vi leverer noe av den fisken, så det er nok mye bra der også. Men jeg blir forskrekket over det jeg leser i avisene, om fisk som er råtten.
Torsk kan ligge lenger
Dalene sier at reker som er ordentlig pakket kan ligge i tre til fire dager.
- Men er den pakket ut og ligger i en disk, holder den ikke lenge.
- Hva med annen fisk?
- Jeg ville ikke spist en makrell som er mer enn tre dager gammel. Torsk, lyr og sei tåler å ligge lengre hvis de er ordentlig behandlet. Det har også noe å si at de ikke er for gamle når de kommer til brygga. Fisken hos oss kommer daglig, forteller Dalene.
Mattilsynet har ikke hatt anledning til å svare på NRK Østafjells' henveldelser mandag.
Nye regler fra nyttår
Terje Killi er leder i Forbrukerrådet i Telemark.
- Blir fisken håndtert riktig kan den ligge i opptil ti dager, forteller han.
Fra nyttår kommer nye regler for merking av fisk, og da skal du som kunde selv kunne sjekke hvor fisken kommer fra.
- Vi har etterlyst reglene lenge. Det blir mulig for kunden å se når fisken ble fanget. Er det mistanke om fisken er gammel er det bare å se på datoen.
- Hva slags utslag vil dette få?
- De kan spørre i disken hvor gammel fisken er. Det betyr at den fisken som er dårligst ikke blir solgt, og da vil butikkene skjerpe seg, sier Killi.
- Les:
- Les også: