Hopp til innhold

Må vente et halvt år på MR

Pasienter må vente et halvt år på å bli undersøkt, eller betale selv. Det mener et røntgeninstitutt etter at Helse Sør-Øst har kuttet i kapasiteten på MR-undersøkelser.

Røntgen på St. Olavs Hospital i Trondheim.
Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Et privat røntgeninstitutt i Telemark forbereder seg på at pasienter vil kjøpe seg ut av ventelista til behandling.

Fra september kan køene for MR-undersøkelse øke kraftig. Da har Helse Sør-Øst bestemt at kapasiteten på undersøkelsene skal reduseres.

Fredrik Paulsen, Curato røntgen Telemark

Fredrik Paulsen i Curato Røntgen Telemark tror mange vil kjøpe seg ut av MR-køene.

Foto: Lorentz Berg / NRK

- Det blir jo økte sykemeldinger og ventetid for pasientene, sier avdelingsleder ved det private Curato Røntgen i Telemark, Fredrik Paulsen.

Åpent på kveldstid

Han har sendt brev til pasienter som venter på behandling for å informere om at det offentlige kjøper færre behandlinger og at de derfor har åpningstid på kvelden slik at privatpersoner som betaler selv kan slippe kø.

Han tror både bedrifter og andre som ikke vil vente opptil et halvt år, vil gjøre dette.

- Det er jo ikke tvil om at enkelte av de vi undersøker burde vært undersøkt tidligere, sier Paulsen.

- Ikke akseptabelt

Harry Øvretveit har fått isjias i nedre del av ryggen. Han har akkurat fått gjennomført en MR-undersøkelse. For hver dag han har ventet på det, ble det tyngre å gå opp trappa til kontoret.

Harry Øvretveit

Harry Øvretveit måtte vente over to måneder på MR-undersøkelse.

Foto: Lorentz Berg / NRK

- Jeg var hos lege 2. juni, og fikk komme inn på MR 17. august. Begrunnelsen var at man hadde god kapasitet, men at det offentlige hadde regler for dette. Det er ikke akseptabelt, sier Øvretveit.

Mer populær

Mens vanlig røntgen bruker stråler for å ta bilde av bein i kroppen, benytter en MR-maskin seg av magnetfelt og radiobølger og kan skille mellom forskjellige vevstyper i kroppen. Denne måten å undersøke på er blitt stadig mer populær.

Helse Sør-Øst mener at det nå blir tatt for mange MR-undersøkelser og krever at en større del av undersøkelsene må gjøres på den gamle måten, med røntgen.

- En merkelig avgjørelse, mener Fredrik Paulsen i Curato.

Økning i etterspørselen

Men viseadministrerende direktør i Helse Sør-Øst, Bård Lilleng , vil kutte i MR-undersøkelsene fordi han mener det er for mange som henvises til disse.

- Det er en kraftig økning i etterspørselen. Når vi spør fagmiljøene om råd, ser det ut som at det er en tendens til at man nå velger å bestille MR der det hadde holdt med en vanlig røntgenundersøkelse, sier Lilleng.