Hopp til innhold

Norges ukjente verdensstjerne

Jørn Lande har gitt ut sitt niende JORN-album ”Spirit Black” over hele Europa. I juli blir albumet gitt ut i USA.

Jørn Lande gjør det bra internasjonalt
Foto: Aud Darrud / NRK

To opplag av albumet ble utsolgt allerede før plateslippet, det bidrog til at albumet gikk rett inn på VG lista da cd-en kom ut på markedet, og det uten markedsføring fra platebransjen.

Flere internasjonale nettbutikker har også gitt tilbakemeldinger om stor etterspørsel etter Jørns siste album.

- Ja, jeg gjør det godt, dog er jeg nok langt mer anerkjent i utlandet enn i Norge. Det er en ny verden der ute som vet hva de vil ha.

Jørn Lande har gitt ut nærmere 30 album med flere forskjellige band-prosjekter. Lande er opprinnelig fra Rjukan. I dag bor han i Fredrikstad.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jorn (Jørn Lande)
Foto: Friso Gentsch / (c) 2008 eye-work.com

Merker ikke dårlig platesalg

Til tross for at Jørn Lande har blitt en stor internasjonal artist innen tungrocken er han ikke signert på plateselskap som driver stort innen markedsføring. I stedet har han sakte men sikkert bygd opp sin popularitet på eget vis.

- Platebransjen hyler om lite platesalg, men jeg merker ikke den problemstillingen. Jeg og bandet mitt har en solid plattform, et fundament som vi har bygd opp over langt tid. Vi er ikke alltid nummer én, men vi har trofaste tilhengere som støtter oss år etter år, sier han.

- Handler om å være ekte

Han har reist og holdt konserter verden rundt. Det er ikke ukjent for ham og stå på scenen foran tusenvis av mennesker. Disse menneskene kjøper også musikken til Lande.

- Det handler om å være ekte, gjøre det man tror på. I denne bransjen skal alle overgå hverandre og man kan derfor fort glemme å dyrke musikken. Ofte er det teknologien og markedsføringen som tar all energien. Mange har for eksempel via internett oppdaget at det finnes et mangfold som kommer oss uavhengige artister til gode.

Har solgt to millioner plater

Han har solgt nærmere to millioner plater verdensbasis med 30 utgivelser til nå.

I 2004 mottok han «The European border breakers award»” for mestselgende europeiske album uten for sitt hjemland. Andre som har fått denne prisen er blant annet Katie Melua; The Darkness og The Thrills.

I sommer og høst spiller han i Lakselv, Frøya, Klæbu, Fredrikstad, Stockholm, Malmö, Rendal og Oslo.

Disse spiller i JORN: Jørn Lande, vokal, Willy Bendiksen, trommer, Tore Moren, gitar, Tor Erik Myhre, gitar og Nic Angileri, bass.