Hopp til innhold

Gjør strømkupp om kvelden

Skal du vaske klær, bør du sette på vaskemaskinen om kvelden - eller natta!

Vaskemaskin
Foto: CLAUDE PRIGENT / PHOTOPQR/LE TELEGRAMME

I framtiden må vi regne med andre strømtariffer, med dyrere strøm om morgenen og ettermiddagene, og billigere strøm nattestid. Systemet er allerede testet i flere tusen husstander i Buskerud, Vestfold og Telemark.

Nå skal hele Norge få nye datastyrte strømmålere.

Endret vaner

Jane Øigarden

Jane Øigarden og familien endret vanene da de fikk ny strømmåler.

Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK
Kjetil Mikleborg

Kjetil Mikleborg er nettdirektør i Skagerak Nett.

Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK

Jane Øigarden fra Gulset i Skien forteller at familien endret forbruksvanene da den nye datastyrte strømmåleren ble plassert i sikringsskapet hjemme.

- Vi sluttet å ha lys på i rom vi ikke brukte, dusjet om kvelden i stedet for om morgenen, slo på varmekablene om kvelden, og av om morgenen. Oppvaskmaskiner, tørketromler og vaskemaskiner kjørte vi på tider hvor det var billig strøm, forteller Øigarden til NRK.

- Merker det på regningen

På landsbasis skal det skiftes ut 2,5 millioner strømmålere i løpet av de neste fem årene. Forklaringen bak utskiftingen er at de datastyrte strømmålerne vil gi kraftselskapene og myndighetene bedre oversikt over sikringsskapet ditt - strømforbruket.

- Fordelen for kunden er at de slipper å sende inn målekort, nå blir strømmen automatisk lest av. Det gjør at nettselskapene kan utvikle tariffer som gjør at det blir avregnet time for time,sier nettdirektør i Skagerak Nett, Kjetil Mikleborg.

Han sier til NRK at de nye målerne vil ha en miljømessig gevinst.

- Folk merker dette på regningen, og man oppfatter at dette er et ledd i det å redusere totalforbruket, at det har en miljømessig gevinst og effekt, sier Mikleborg.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

(Artikkelen fortsetter under)

Video nsps_upload_2009_4_16_12_38_47_3134.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Se video: Følg strømforbruket time for time

- Flinke alle sammen

I løpet av dette året skal 10.000 husstander i Grenland og Tønsberg-området få nye stråmmålere i sikringsskapene.

Hjemme hos familien Øigarden i Skien sparte familien 1000 kroner året på strømregninga bare ved å legge om vanene. Og spesielt barna så på det som en sport å spare inn strømkroner.

- Vi er flinke alle sammen. Ungene lærte seg raskt at det var billigere strøm i helg og på helligdager, sier Jane Øigarden.

- Hva syns du om å legge om vanene?

- Det er greit. Kan det spare oss for utgifter framtiden i forhold til for eksempel nettleie, er vi med på å gjøre noe med det.