Hopp til innhold

Melder ikke fra om barnemishandling

Legene på Sykehuset Telemark tar selvkritikk.

Barn som blir slått

Illustrasjonsfoto

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Innrapporteringer om mishandlede og skadde barn er omtrent fraværende i Telemark.

Helsepersonell er ikke villige til å ta ubehaget en anmeldelse innebærer, og samarbeidet mellom helsevesen, politi og barnevern er heller ikke bra nok. Nå skal legene senke terskelen på politianmeldelser.

Les også: Tannleger ser barnemishandling

- Det foregår barnemishandling

Det kan kanskje høres ut som en solskinnshistorie, men det rapporteres nesten ikke inn tilfeller av barnemishandling til politiet fra Sykehuset Telemark. Det skyldes dessverre ikke at telemarkinger er snillere med unger enn i andre deler av landet, men at legene ikke melder tilfeller direkte til politiet.

- Barnemishandling foregår også her, forklarer Robin Kåss, medisinskfaglig ansvarlig på Skien interkommunale legevakt.

- Dette tyder vel heller på at vi i helsevesenet ikke er flinke nok til å fange opp de skadene som skjer og rapportere det videre så fort som mulig, sier Kåss.

En annen forklaring kan være at helsepersonell ikke ønsker å tråkke noen på tærne, eller at bekymringsmeldingene som sendes til barnevernet sjelden blir sendt videre til politiet.

Finnes ingen varslingsrutiner

I dag er det ikke felles varslingsrutiner i barnemishandlingssaker. Tall fra hele landet viser at det er cirka 1500 barnemishandlingssaker hvert år. Ingen av disse anmeldes fra Sykehuset Telemark.

- Sannsynligvis har vi ikke vært flinke nok til det, men jeg kjenner ikke til noen konkrete tilfeller der vi burde meldt fra, og ikke gjorde det, hevder Kåss.

Han sier det helt klart er store mørketall.

- Det er derfor viktig for oss å øke kunnskapen blant våre ansatte. Det er også viktig at personer i nærmiljøet som fatter mistanke om at barn blir plaga eller utsatt for overgrep tar tak i det, og gir en melding til barnevernet eller helsevesenet, sier Kåss.

- Vil prioritere dette

Visepolitimester i Telemark, Runar Karlsen, sier det er viktig at alle faggrupper tar dette problemet på alvor.

Han tror ikke det er mulig å slå fast hvor store mørketallene er i Telemark.

- Jeg håper det ikke er betydelig, men det er åpenbart et mørketall. Det vil være en prioritert oppgave for politiet nå å ta tak i akkurat denne typen voldskriminalitet.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark