Hopp til innhold

30 kraftlinje-naboer fikk kreft

Kraftlinjene som går over Haugsjåsund i Nissedal er skyld i at nesten 30 personer har fått kreft og flere har dødd. Det hevder lokalpolitiker.

Kraftledninger
Foto: Tor Richardsen / Scanpix

Uvanlig mange blir kreftsyke i grenda og nå har politiker Frank Edvard Lien sendt brev til kommunen hvor han ber de finne årsaken til kreftilfellene.

- Blant de 15-20 husstandene så er 21 døde av kreft og ni andre har blitt reddet fra sykdommen, sier Lien.

Alle som har fått kreft er naboer og bor i nærheten av høyspent ledningene.

Ber kommunen foreta målinger

Frank Lien i Nissedal Fremskrittsparti har de siste to årene jobbet for at kommunen skal finne ut av hva som er årsaken til det store antallet krefttilfeller i Haugsjåsund, uten å lykkes. I et brev til kommunestyre i Nissedal skriver Lien at han kommer til å ta dette spørsmålet opp i kommunestyremøte i slutten av juni.

- Jeg håper kommunen vil måle verdiene slik at vi kan finne ut om det er grunnlag for mistanken, sier Lien.

- Jeg har forståelse for uroen når det er så mange som dør av kreft. Kommunelegen tok i høst kontakt med fylkeslegen og Statens strålevern. Det de sier er at det ikke er vitenskapelige holdepunkt for at kraflinjer gir skader eller sykdommer, sier Øyvind Tveit, ordfører i Nissedal.

Vil vente og se

Vil dere undersøke dette nærmere?

- Jeg reagerer også på at så mange har blitt rammet. Samtidig vet vi at kreft er blitt folkesykdom nummer en så jeg må ha mer faglig dokumentasjon på hvor unormalt dette er før jeg gir noe svar på det.

Hva vil kommunen nå gjøre konkret?

- Jeg har pratet med kommunelegen på nytt og bedt de undersøke mer. Så får vi se hva som kommer ut av det om vi skal foreta oss noe, sier Øyvind Tveit, ordfører i Nissedal.