Hopp til innhold

Beklagelse til løsemiddelskadde

Sjukehuset Telemark anbefaler nesten 200 pasienter å få en ny vurdering. Pasientene kan være løsemiddelskadde, men har fått psykiatriske diagnoser. Nå beklager sjukehusledelsen saken.

Tre overleger ved Sjukehuset Telemark har brukt to måneder på å gå gjennom journalene til over 850 pasienter som har ment de har vært løsemiddelskadde.

Nå er konklusjonen klar, nesten 200 pasienter anbefales å få sakene sine opp til ny behandling.

De eldste sakene er nesten 20 år gamle.

Lei sak for alle

 

Trude K. Fossum (Foto:Steinar Apalnes, NRK)
Foto: Steinar Apalnes / NRK

  - Vi vil beklage dette veldig sterkt. Både den ekstrabelastningen det har vært for den enkelt pasienten og det merarbeidet det innebærer for den enkelte å ta saken opp igjen, sier seksjonsoverlege Trude K. Fossum.

- Nå blir det viktigste å ivareta pasienten og sørge for at de får de rettighetene de har krav på, sier Fossum.

Flere pasienter kan ha mistet erstatning for yrkesskade på grunn av feil diagnose.

Psykolog fikk advarsler

Yrkesmedisinsk avdeling ved Sjukehuset Telemark har benytta en privatpraktiserende nevropsykolog til utredning av pasientene. I januar i år fikk psykologen en advarsel fra Statens helsetilsyn på bakgrunn av tre konkrete saker.

Yrkesmedisinsk avdeling fikk kritikk for at de hadde vektlagt nevropsykologens konklusjon i for stor grad. Dermed gikk sjukehuset igjennom samtlige 850 saker der psykologen var benytta.

Kan ha svekket tillit

Etter påske vil samtlige av de nesten 200 pasientene få brev fra sjukehuset. Der blir de anbefalt å få en ny vurdering. Men det er ikke sikkert at de ønsker vurderingen foretatt ved Sjukehuset Telemark.

- Vi har full forståelse for at de det gjelder ønsker å benytte et annet sjukehus, og det er det naturligvis full anledning til, sier Fossum.

Ifølge Fossum har ikke sjukehusledelsen diskutert muligheten for erstatningssøksmål dersom pasienter har fått psykitriske diagnoser istedenfor påvisning av løsemiddelskade.

- Det får vi ta stilling til dersom det kommer, sier Fossum.

  

 

 

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark