Hopp til innhold

Makt i kjole og hvitt

Samfunnstopper er frimurere. - Uproblematisk mener medlemmene i den lukkede organisasjonen.

ordførerkjede
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Topper i næringsliv, presse og næringsliv er frimurere.

Frimurerlosjen er en lukket organisasjon hvor medlemmene skal utvikle sin etikk og moral.

Ordfører i Kragerø, Preben Hegland, er en av samfunnstoppene som er medlem i Frimurerlosjen. Han avviser at det påvirker hans troverdighet som politiker å være med i en organisasjon som har med lukkede møter.

- Jeg kan ikke se den koblingen. Dette er en personlig interesse, og jeg er medlem av en forening. Jeg er medlem av mange andre foreninger også, så jeg kan ikke se at det kan føre til problemer.

Kåre Preben Hegland

Ordfører Preben Hegland ser ikke problemet med å være ordfører og frimurer.

Foto: Berit Heggholmen / NRK

Uproblematisk

På listen over frimurere står ordføreren i Kragerø sammen med flere andre samfunnstopper fra næringsliv, presse og rettssystemet.

Frimurerlosjen er en lukket organisasjon hvor medlemmene skal utvikle sin egen etikk og moral. Bare menn kan delta. Nye medlemmer må anbefales av flere frimurere som allerede er innenfor systemet for å bli frimurere selv. Møtene og innvielsesritualene er hemmelige. I Norge har frimurerne åpne medlemslister.

Frimurerordnene har vært kritisert for å være et hemmelig nettverk hvor medlemmer kan hjelpe hverandre uten at omverdenen er klar over det. Frimurerne har likevel regler som sier dette ikke er lov.

Det er da ikke noe forskjell på å være medlem av Frimurerlosjen og et idrettslag.

Preben Hegland, ordfører i Kragerø

Mer åpen

Journalist i Kragerø Vestmar Blad, Per Arne Eckholdt, er også medlem i frimurerlosjen i Kragerø.

Han vil ikke la seg intervjue av NRK, men sier han skjønner at folk kan stille spørsmål ved at han er frimurer og journalist.

Selv om folk skulle mistenke han for å være partisk, mener han dette likevel ikke er noe problem, fordi han sier folk kan tro og mene hva de vil.

Han mener frimurerlosjen er blitt en mer åpen organisasjon de siste årene. Eckholdt sier man kan få bindinger og kontakter i alle typer organisasjoner. Hans Ragnar Naper er en av næringslivstoppene i Kragerø som eier av Naper Industrier. Han er også med i frimurerlosjen.

Boligprosjekt Skrubbodden Kragerø

Boligprosjektet på Skrubbodden.

Foto: Illustrasjon: SMS Arkitekter A/S

Hjulpet av losjen?

- Her får man mulighet til å møte likesinnede og  få ulike verdibegrep som vi kan bryne oss på, sier han.

De siste årene har Naper jobbet for å få bygget leiligheter på en tomt han eier i kommunen. Det fikk han lov til da kommunen omregulerte tomten fra næringseiendom til fritidseiendom. Flere mente dette skjedde godt hjulpet av politikere og andre kommunetopper som var medlem av Frimurerlosjen.

- Påstandene er helt grunnløse, fnyser Naper. Det har aldri vært et tema, og kunne aldri vært det.

- Hvilke forretningsmessige fordeler får du ved å være medlem av denne losjen?

- Det er vel like mange fordeler som hvis du er medlem av en menighet eller en annen losje.

- På hvilken måte?

- Hvis du kjenner folk på ett eller annet vis hender det at man møtes. Og fordi man er kjent kan det hende at man finner på noe sammen, akkurat som ellers i samfunnet, sier Naper.

(NRK)