Hopp til innhold

- Trådløse nettverk kan skade barn

Bjørg Evensen overfølsom for elektromagnetisk stråling. Nå går hun ut og advarer mot trådløse nettverk på skoler.

Apparat som måler elektromagnetisk stråling

Dette apparatet måler elktromagnetisk stråling.

Foto: Halldor Asvall / NRK

To nye barneskoler planlegges nå i Kragerø med slike trådløse nettverk.

Evensen er selv sterkt plaget av strålingen fra slike nettverk, og hun er redd for at barn skal få de samme problemene senere i livet.

- Jeg er redd de får de samme symptomene jeg har og da er veien tilbake lang og noen ganger går slike plager ikke over, sier hun.

Hun mener skolene må ta den ekstra kostnaden det er med å legge kabel til alle maskinene.

- Jeg tror det er mye bedre enn trådløse nettverk, sier hun.

- Påvirker hjernen

Norges Miljøvernforbund gikk i sommer ut og ba om at det øyeblikkelig måtte gis forbud mot å installere trådløse nettverk i offentlige bygg.

På sine nettsider skriver de at det i første rekke er offentlige institusjoner som skoler og barnehager som må pålegges å fjerne slike nett. Nyere forskning viser at elektromagnetisk stråling fra trådløse nett påvirker hjernen og læreevnen, i verste fall kan det endre menneskets medfødte DNA oppbygging og føre til alvorlig sykdom. Norges Miljøvernforbund krever at man følger føre-var prinsippet og forbyr trådløse nettverk i skoler, barnehager og andre offentlige bygg.

Lettere å bruke

Eiendomssjef i Kragerø kommune, Heidi Howatson, sier de velger trådløst nettverk fordi barna på skolen skal kunne bruke bærbare pc-er flere steder.

Hun sier miljørettet helsevern i Grenland har gitt grønt lys til prosjektet, og at skolen forholder seg til det Statens strålevern anbefaler. Alt dette for å utsette barna for minst mulig stråling.

- De anbefaler at det legges opp til god avstand fra sendere og antenner til barna. Vi vil også sørge for at vi bruker et nettverk som gir oss mulighet for å skru ned sendestyrken på datamaskinen, sier hun.