Hopp til innhold

Vil granske Borgestad ASA

Etter salget av et kjøpesenter i Polen forrige uke, vil Oslo Børs undersøke Borgestad ASAs informasjonshåndtering som det har vært stor ståhei rundt den siste tiden.

Oslo Børs
Foto: Håkon Mosvold Larsen, Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Informasjonsarbeidet i Borgestad ASA har vakt stor oppsikt i forbindelse med salget av kjøpesenteret Forum Gliwice i Polen i juli.

Oslo Børs sier de nå vil gjennomgå hvilken informasjon Borgestad har sendt ut til markedet i forbindelse med salget, og særlig når aktuell informasjon kom ut i markedet, skriver TA.

Eventyrlig aksjeutvikling

Ved salget av Forum Gliwice satt det børsnoterte industri- og shippingselskapet igjen med en gevinst på 150 millioner kroner.

Informasjon om salget hadde da vært i omløp på nettet i over en uke, og sørget for at flere aksjespekulanter ble rike da aksjen steg enormt i den samme perioden.

I forrige uke ble aksjen omsatt for 314 kroner. Det er en verdiøkning på 57 prosent i løpet av den siste måneden.

- Likner innsidehandel

En av de som har kjøpt mange aksjer den siste tiden, er investor Lars Brandeggen. Han kritiserer selskapets informasjonsarbeid.

- For fem måneder siden spredte Borgestad-ledelsen svært nøyaktig informasjon om størrelsen på kursgevinsten, uten at aksjonærene og børsmarkedet ble informert på samme måte. Hadde slik informasjon blitt gitt en enkelt investor som deretter handlet eller tipset andre om handel, ville vel det vært en åpenbar innsidehandel, sier Brandeggen til TA.

Han mener problemet er at selskapet opererer med latterlig lave bokførte verdier og gir informasjon om enorme merverdier til noen aktører, mens andre som børsen og aksjonærene, ikke får slik konkret informasjon via meldinger eller regnskap. Det mener han kan betraktes som lekkasje på høyt nivå.

- Aksjonærer bør ha en god sak

Han viser til årsrapporten for 2006 og rapporten for 1. kvartal 2007.

- Her var virkelig verdi verken beskrevet, nevnt i note eller tatt inn i regnskap. Med en gevinst i Polen som da utgjorde 40 prosent av total børsverdi er det oppsiktsvekkende, mener Brandeggen.

Borgestad-aksjen ble i midten av januar 2007 handlet til en kurs tilsvarende 195 kroner. Da kjøpte Borgestad-selskapet selv 22 000 aksjer på nettopp den kursen.

- Dersom man antar at ledelsen i Borgestad da hadde kunnskap om merverdien ved Forum Gliwice og andre eiendeler på dette tidspunkt, bør selgende aksjonærer ha en god sak dersom de anmelder selskapets styre/ledelse for innsidehandel, mener Brandeggen.

Ifølge han beviste Borgestad å ha slik kunnskap gjennom uttalelser Knudsen skal ha gjort i media en og en halv måned senere.

Brandeggen trekker også fram flere forhold han mener er kritikkverdige. Blant annet mener han at eiendomsmassen er undervurdert i årsrapporten for 2005.

- Slik jeg ser det må Borgestad enten informere aksjonærene om de reelle verdiene i selskapet, eller kjøpe selskapet av børs til fair pris per aksje, mener Brandeggen.

Shipping, industri og eiendom

Aktieselskapet Borgestad ASA ble stiftet i 1904 av statsminister Gunnar Knudsen. Han fusjonerte sine skipseiende selskaper til ett selskap.

Allerede i 1916 ble selskapets aksjer notert på Oslo Børs, men Aktieselskabet Borgestad ASA har likevel alltid holdt en strømlinjeformet og fleksibel organisasjon, i følge selskapets nettsider.

Selskapet driver i dag aktivt innen både shipping, industri og eiendom.

Christen Knudsen og Lill Sanni

Administrerende direktør Christen Knudsen og Lill Sanni smilte over salget i Polen.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK