Hopp til innhold

- Vi er bitre

Romanifolket vil ha bort fordommene.

Illustrasjonsfoto romanifolket/tatere
Foto: Børre Karterudseter / NRK

Romanifolket, ofte omtalt som tatere og fant, har gjennom tidene opplevd mye hardhendt trakassering fra det norske samfunnet. Denne helgen arrangerer Landsorganisasjonen for Romanifolket treff som er åpent for alle. Der vil de jobbe for å få bort fordommene mot folket.

Fortsatt mange fordommer

De har en uendelig lang og kronglete historie, og de var på nippet til å bli radert ut av det norske samfunnet. Etterhvert har det dukket opp flere interesseorganisasjoner.

En av dem,  Landsorganisasjonen for Romanifolket, har 400 medlemmer. Hovedtyngden av disse finner vi på Sør- og Østlandet og mange av dem kaller seg båtreisende.

LOR er en demokratisk, antirasistisk, religiøst og partipolitisk uavhengig organisasjon.  Likevel møtes de fortsatt av fordommer, sier Terje Rehn Holm-Johnsen, styreleder i LOR, avd. Vestfold og Telemark.

- Det er ikke enkelt bestandig. Vi møter fortsatt mange fordommer, og et ord som fant er et ord vi ikke ønsker å bruke.

Annen kultur

Holm-Johnsen sier det ikke er så stor forskjell på romanifolket og folket ellers i samfunnet.

- Vi har en annen kultur som vi prøver å ta vare på. Sangen, musikken og endel av de gamle levemåtene prøver vi å holde vedlike og ta opp igjen. Det er fortsatt folk her som lever av håndverk og salg, og som reiser rundt.

- Hva er hovedutfordringen for romanifolket i det norske samfunnet i dag?

- Det er å få aksept for historien vår, og komme inn i historiebøkene. Vi vil også ha akspet for språket vårt som nesten er glemt.

Meldt seg ut

- Med tanke på hvordan stat og kirke har behandlet romanifolket historisk, er det mye bitterhet?

- Jeg for min del har meldt meg ut av statskirken. Jeg ble døpt, men jeg har meldt meg ut. Ja jeg er bitter, sier Berit Engen.

 

Når jeg hører historien om hvordan forfedrene våre har lidd, ser jeg ingen grunn til å være i en statskirke

Berit Engen, en av romanifolket

Folk som kommer hit på treffet ved Norsjø i Telemark har mange grusomme historier å fortelle. Det sier Terje Rehn Holm-Johnsen.

- Vi hører om hvordan flere ble kastet i barnehjem og mishandlet. Og det var kirken som sto bak det meste av dette. Det var norsk misjon for hjemløse, og den ble lagt ned så sent som i 1989, heldigvis, sier han.

 

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark