Hopp til innhold

Julegryta koker av penger

SKIEN (NRK): I år har julegrytene i Skien fått 20 prosent mer enn i fjor. Men Frelsesarméen deler pengene ut igjen like fort.

Frelsesarmeens julegryte

Julegryta i moderne utgave. Legg merke til minibankterminalen nede ved gryta. Dermed kan folk gi, selv om de er tom for kontanter. F.v. Leif Harald Hansen, Dan Stork fra Frelsesarméen og grytevakt Geir Jørgen Bekkevold.

Foto: Lars Hansen / NRK

– Så langt har vi delt ut 160 matposer med deilig julemat til familier som trenger noe ekstra, sier Dan Stork, korpsleder i Skien.

Samlet kostnad for matposene er 100 000, men det er på grunn av at de inneholder litt ekstra til jul. Men det er ikke bare til jul Frelsesarméen serverer trengende. Hver lørdag åpner de dørene og byr på frokost.

– Da kommer mellom 30–40 rusavhengige og spiser frokost hos oss. Det koster ikke all verden, men det blir penger av det likevel. Husk at det er er 52 lørdager i året, sier Stork.

I tillegg har Frelsesarméen flere ganger servert frokost til tiggere fra Øst-Europa. Og stort sett hver fredag har de utdeling av matposer. De er naturlig nok ikke like bugnende som julposene.

Se DDE spille for julegryta:

DDE`s Julegryte - Klipp - NRK.no

Kan hjelpe flere

– Nå ønsker vi å fokusere på familier som har det økonomisk tungt og ta dem med på tur, sier Stork og fortsetter.

– Med de ekstra pengene vi får inn, kan vi uten problem ta med oss 10–15 familier til Bø Sommarland eller Eventyrfabrikken i Skien. Eller vi kan stelle til middagsselskap i lokalene til Frelsesarméen i Skien, noe som betyr utrolig mye for dem det gjelder, forteller Stork.

Har dere fått så mye penger at det er nok?

– Nei, absolutt ikke. Vi liker at det koker av penger i gryta.

Geir Jørgen Bekkevold er en av de mange grytevaktene. Vanligvis sitter han på Stortinget for Telemark KrF, men nå står han og sørger for å holde gryta varm.

– Det er kjempeflott å stå her. Da jeg ble spurt, tenkte jeg at dette er en meningsfull jobb. Frelsesarméen bruker pengene på en god måte, så dette har jeg gledet meg til, sier Geir Bekkevold.

Kortterminal gir rekord

Han opplever at folk kommer innom hele tiden og stikker store og små sedler i gryta. Bekkevold håper rekorden kan slås i år. Og allerede fem dager før jul er totalbeløpet fra i fjor samlet inn.

– Fantastisk å høre, utbryter grytevakt Bekkevold. Det er flott at armeeèn kan gjøre enda mer. Jeg må skryte av giverne også, legger han til.

– Hva med deg?

– Jeg har akkurat vært i minibanken og tatt ut penger, så nå skal jeg putte på en 200-lapp.

Men giverne trenger ikke lenger å gå i minibanken.

– Det er blitt så moderne her at du bare kan dra kortet. Vi har nemlig fått minibankterminal, så nå kan alle gi, selv om lomma er tom for kontanter, sier en glad Bekkevold og ønsker alle en god jul.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark