Hopp til innhold

På juleferie med tungt lass

Bruk hodet når du laster bilen før juleferien. Advarselen kommer fra Statens vegvesen. En løs brusflaske kan bli livsfarlig.

Juletrafikk
Foto: NRK

Blir det en bråstopp eller skjer det en ulykke, kommer nemlig den løse flaska fremover i så stor fart at den kan skade personer i bilen.

– Mangelfull og dårlig sikring av last i bil førte til at skadeomfanget ble større i om lag 20 dødsulykker de siste fem årene, sier direktør Marit Brandtsegg i Statens vegvesen.

Hun forteller at Statens vegvesen kjenner til ulykker hvor personer har overlevd den første kollisjonen, men har omkommet etter å ha blitt truffet av usikret last inne i bilen

– Dessverre har usikret last i fri fart fremover etter en kollisjon tatt liv som ellers ville vært spart på vegene. Lovverket er klart – all last skal sikres forsvarlig og forskriftsmessig før du starter kjøringen. Ta deg tid til å sikre skikkelig så slipper du å bruke tiden på å angre, sier Brandtsegg.

Farten øker vekten

En handlepose i baksetet kan veie opp mot 200 kg i en kollisjon i 50 km/t og en koffert enda mer, forteller Brandtsegg.

– Den vil veie hele 1,2 tonn ved en kollisjon i 100 km/t. Det bør folk tenke på når de slenger kofferten inn i baksetet, sier Brandtsegg.

Les mer om årets juletrafikk:

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark