Hopp til innhold

Yara vil være verdensledende på rensing av klimagasser

I dag åpnet de testanlegg som kan bli et viktig produkt for å kutte klimautslipp over hele verden.

Yara vil være verdensledende på rensing av klimagasser. I dag åpnet de testanlegg som kan bli et viktig produkt for å kutte klimautslipp over hele verden.

De nye testanlegget skal prøve ut ny teknologi på nye utslippskilder.

– Dette er et stjerneeksempel på hvordan forskning og utvikling skjer i næringslivet i bedriftene. Her produseres det samtidig som man forsker og utvikler, sier næringsminister Monica Mæland.

Les også: Yara varsler milliardinvestering i Porsgrunn

Konsernsjefen i Yara, Torgeir Kvidal mener dette er et viktig område for selskapet.

– Dette er en teknologi der man kan ta bort over 90 prosent av utslippene av NOx- gass. Ved dette testanlegget skal vi prøve ut ny teknologi på nye utslippskilder blant annet kraftstasjoner og båter hvor det kommer nye reguleringer for slike utslipp.

Er du stolt?

– Ja, det er veldig gøy å få åpne nye aktivitet på fabrikken vår på Herøya.

Lenket seg fast

På slutten av 80-tallet var Fredrik Hauge og Bellona på Herøya og lenket seg fast til anleggene for å avslørte store kvikksølv- og dioksinutslipp. I dag var han tilbake, for å skryte.

– Det er like viktig å besøke de nå. Dette er et godt eksempel på den industrien og de løsningene vi skal leve av i fremtiden. Vi ser gjerne at det bygges flere slike industrianlegg i Norge i framtida, sier Hauge.

Fredric Hauge og Monica Mæland

Frederic Hauge var i dag tilbake på Herøya der han lenket seg fast på 80-tallet, her møtte han Monica Mæland

Foto: Lorentz Berg / NRK

Løsningene finnes i grønn teknologi

Industriområdet i Porsgrunn har lenge vært et av de største utslippspunktene i Norge for skadelige gasser og miljøgifter. De siste årene har selskapene brukt mye ressurser på å kutte de samlede utslippene. Det er denne erfaringen Yara nå håper å kunne utnytte til å selge teknologien til andre. Det er et arbeid som næringsminister, Monica Mæland, er glad for.

– Mange av miljøutfordringene kommer til å finne sin løsning i et næringsliv som investerer i ny og grønnere teknologi, sier Mæland.