Hopp til innhold

Kjemper mot hemmelighold

Rita Lyngmo ble dømt for bildrap. Nå vil hun kjempe for at ulykkesrapporter blir lagt fram i retten.

Rita Lyngmo

Rita Lyngmo vil kjempe mot hemmelighold av ulykkesrapporter.

Foto: Ragnar Lurås / NRK

Denne uka ble en 20-åring frikjent i en bildrapssak etter at ulykkesrapporten ble lagt fram for Eidsivating lagmannsrett.

Les også:

For seks år siden ble Rita Lyngmo dømt for bildrap etter å ha kjørt på en 12 år gammel jente på Valleveien i Bamble.

– Da jeg ble dømt visste jeg ikke om at det fantes noen rapport. Og jeg husker fra rettssaken at det var en del momenter som ikke blei nevnt. Men jeg var i for dårlig helsemessig form til å gjøre noe annet enn å sitte der.

Feilaktig dom


– Hvordan reagerer du på at ulykkesrapporten fra Statens vegvesen nå for første gang blir tillatt brukt som bevis?

– Jeg synes det er på høy tid. Jeg synes det burde være en selvfølge hele tiden. Jeg håper ikke vegvesenet vil hemmeligholde slike rapporter i framtida.

– Tror du at personer, som ikke har fått anledning til å legge frem ulykkesrapporten, kan være feilaktig dømt?

– Ja, jeg tenker at det er mennesker som både kan være uskyldig dømt og for strengt dømt.

– Vil du be om at saken din blir tatt opp igjen?

– Det har jeg ikke tatt stilling til. Jeg er fryktelig sliten, og jeg vet ikke om jeg orker å gå gjennom det kjøret en gang til. Grunnen til at jeg står fram nå, er med tanke på andre i lignende situasjoner.

Det kommer sikkert flere etter meg som kan oppleve akkurat det samme. Og hvis det kan være litt mer rettferdighet i deres dom eller i deres rettssak, så er det det jeg er ute etter.

Les også:

– Kan ikke la det være

– Har det vært en vanskelig beslutning å stå fram?

– Det er tungt å gå gjennom dette gang etter gang. Men på en annen side så kan jeg ikke la være heller, for det er så viktig. Jeg synes det er verdt det.

– Ulykken ligger seks år tilbake i tid. Hvordan har den preget livet ditt?

– Jeg er sliten. Jeg har fått en traumediagnose, en utmattelsesdiagnose. Jeg er ikke i stand til å ha en full jobb uansett hvor mye jeg ville. Jeg sliter med smerter i ledda og i hodet. Mange ting følger med.

Hardt kjør

– Lenker du dette direkte opp til denne hendelsen?

– Ja, det kommer av alt kjøret etter en slik ulykke. Det er nesten ikke tid til å bearbeide den faktiske ulykken. Det er så mye kjør med politiavhør, advokater og forberedelse til fengselsstraff.

– Du skal inn i fengslet, samtidig skal du ta vare på barn og familien rundt deg. Det er et sånt kjør at de fleste nok merker det, når de kommer ut på den andre enden.