Hopp til innhold

Må vente seks måneder eller mer på time

Pasienter som ønsker time hos øyelege, risikerer å stå i kø i månedsvis. Både pasienter og øyeleger fortviler over situasjonen.

Øyelege

Øyelege Kirsti Grødum har mye å gjøre. Ofte rekker hun ikke engang spise lunsj mellom pasientene.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Det blir veldig hektiske hverdager. Vi får ikke så mye tid til hver enkelt pasient som vi skulle ønske, sier øyelege Kirsti Grødum.

Hun er en av totalt seks øyeleger i Telemark som har avtale med Helse Sør-Øst. Hos alle øyelegene er ventetiden opp mot seks måneder. Også flere andre steder i helseregionen er det lange ventetider for time hos øyelege.

– Det er ikke hver dag jeg får tid til lunsjpause. Det hender at det koker skikkelig på venteværelse. Det kommer ofte inn akuttilfeller som vi er nødt til å ta innimellom de andre pasientene. Da blir tiden veldig knapp, sier Grødum.

– Hos oss kan pasienter risikere å vente opp mot et år, og normalen er omkring seks måneder, sier Anne Katrine Rønning hos øyelege Hafskolt på Notodden.

Ønsker flere øyeleger

Flere ganger har de ulike øyelegene i Telemark vært i kontakt med Helse Sør Øst for å få til en endring. De ønsker flere øyeleger for å ta av arbeidspresset.

– Situasjonen blir bare verre. Folk blir eldre, samtidig har vi verktøy som gjør det mulig å hjelpe flere. Dermed øker køen av mennesker som ønsker behandling, sier øyelegen.

Linea Knudsen

Linea Knudsen har vært heldig og fått time raskt, men mange må vente omkring seks måneder på time hos øylege.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

NRK har vært i kontakt med flere pasienter som reagerer på lange ventetider. Ofte er de bekymra for hva som venter.

– For meg gikk det veldig bra. Jeg fikk time fort. Men jeg måtte vente lenger forrige gang jeg skulle ha time, sier Linea Knudsen.

Les også:

Vet situasjonen er vanskelig

Øyelege Kirsti Grødum mener det er viktig at pasienter gir utfyllende opplysninger om egne symptomer til fastlegen slik at henvisningen blir så nøyaktig som mulig.

– Det gjør det lettere for oss å sortere pasienter. Hvis det haster, så er det viktig at pasienten får time raskt. Vi pleier å være flinke til det. De som har behov for rask hjelp, skal få det, sier Grødum.

Helse Sør-Øst skriver i en e-post til NRK at de er klar over at situasjonen innenfor øyefaget er vanskelig i hele regionen. Det er foreslått i den nye planen for organisering at antallet avtalespesialister innen faget økes. I desember skal helseforetaket bestemme seg for om det skal gjøres endringer i forhold til dagens situasjon.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark