Hopp til innhold

Hun har vært Kongens fjøsmester i snart 30 år

Hun var veldig kry da hun fikk jobben som Kongens fjøsmester på slutten av 80-tallet. Nesten 30 år senere er Gudrun Guldal fortsatt å finne på Bygdøy kongsgård.

Gudrun Guldal

Gudrun Guldal sier at hun tok agronomutdannelse for å ikke havne i en by. Likevel endte hun opp i Oslo.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Raulendingen Gudrun Guldal har jobbet med rojale kuer i 27 år.

– Jeg begynte her i 1987. Da var det Slottet som drev besetningen, men i 2004 overtok Norsk Folkemuseum, forteller hun.

Kongsgården

Kongsgården på Bygdøy.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Ville ikke jobbe i byen

– Hvordan havnet du i et fjøs?

– Jeg tok utdanning som agronom. Det gjorde jeg fordi jeg ikke ville havne i en by, og fordi folk trengte mat. Men nå har jeg havnet i byen, og folk trenger visst ikke mat, sier hun.

– Hvordan har det vært å jobbe i Kongens fjøs?

– Det var veldig gjevt å søke på jobben og få den. Jeg var veldig kry for det. Jeg har jo vært på Slottet noen ganger, sier hun.

– Det er nok litt annerledes enn et vanlig fjøs. Men kuene er like, legger hun til.

HØR LYDKLIPP: Her kan høre hele intervjuet med Gudrun Guldal.

Økologisk gård

Kongens kuer

Gården har en melkekvote på 373 000 liter per år.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Hun forteller at hun hadde en del kontakt med Kong Olav da hun begynte i jobben.

– Han var veldig interessert i gården, forteller hun.

Bygdøy kongsgård er en økologisk gård som nå drives av Norsk Folkemuseum.

Gården er på 2 000 dekar, og har 60 melkekyr, omkring 90 kalver, 30 sauer og ni ponnier.

De fleste kuene er av rasen norsk rødt fe, som er den dominerende storferasen i Norge. Gården har en melkekvote på 373 000 liter per år.