Hopp til innhold

– Bytter bleier om jeg må

Disse guttene er attraktive. Nå får de tilbud om jobb i barnehage for å rette opp kjønnsbalansen.

Gutter som vil jobbe i barnehage

Når guttene blir menn, kan de tenke seg en jobb i barnehage. Fra v. Tarjei Åkre Reite, Ulrik Egge Husby, Brynjar Gullesen, lærer Stine Lill Martinsen, Jon Harald Fjose Johansen og Joakim Augestad.

Foto: Roald Marker / NRK

Det har blitt mange flere barnehageplasser i Norge siden alle barn fikk lovfestet rett til plass fra de er ett år gamle. Men kjønnsbalansen blant de ansatte er like skjev. Bare 11 prosent av de ansatte er menn.

For å få flere menn til å utdanne seg som førskolelærere, har myndighetene forsøkt flere metoder uten å lykkes. Me nå gjør de et nytt forsøk. Nemlig å begynne med de yngste.

Lyngveien barnehage

Blant barna er det jevn fordeling i andelen jenter og gutter. Blant de ansatte er 89 % kvinner, bare 11 % menn.

Foto: Aija Haugsbakk / NRK

Får betaling

På Gjerpen ungdomsskole i Skien traff NRK fem gutter som alle er villig til å jobbe i barnehage. På visse betingelser.

– Jeg vil helst slipp å bytte bleier, selv om jeg må regne med det også, sier en av de fem, Tarjei Åkre Reite.

John Harald Fjose Johansen mener det blir gøy å jobbe i barnehage, rett og slett fordi det er morsomt å leke med barn. Ulrik Egge Husby og Brynjar Gullesen har begge jobbet i barnehage og har allerede noen erfaringer.

– Jeg jobbet i en barnehage en uke, det var ålreit, men til tider litt masete, sier han. Det er Ulrik enig i.

– Jeg ble et slags midtpunkt for flere av dem. Kanskje fordi vi herjer litt mer med dem enn de ansatte gjør til vanlig, svarer

De fem er altså klar til å jobbe i barnehage utover høsten og vinteren. Ordningen er slik at de kan jobbe deltid på fritid eller i høst eller vinterferie. De får betaling og målet er at de lære hva det vil si å jobbe i barnehage. Håpet er at noen velger dette som yrke.

Les også:

Plass til 60–70 gutter

– Vi har prøv mye, men prosentandelen av menn i barnehagene våre har ikke gått opp. Dette er i det minste en ny metode, sier Jan Collier i utdanningsavdelingen hos Fylkesmannen i Telemark.

Da han informerte ungdomsskolene i Telemark om ordningen, kom det mange tilbakemeldinger. Samtidig har Fylkesmannen satt av 100 000 kroner som går til lønn for guttene og å administrere ordningen. Det gjør at mellom 60 og 70 unggutter i Telemark kan teste ut om førskoleyrket er noe for dem.

– Dette blir spennende, forteller Collier og legger til:

Jan Collier

Fylkesmannen i Telemark lokker med lønn for å få unge gutter til å jobbe deltid i barnehage. Jan Collier sier

Foto: Roald Marker / NRK

– Oppland fylkeskommune er veldig fornøyd. De har kjørt et slikt program over flere år og erfaringene er så positive at nå følger flere fylker etter.

Misunnelse blant jentene

Gjerpen ungdomsskole er altså en av skolene som vil være med. Stine Lill Martinsen er lærer på skolen og har selv barn i barnehage. Hun ser verdien av at det blir flere mannlige ansatte der. Men da hun presenterte ideen i klasse sin, gikk ikke gutta i taket av begeistring.

– Den første reaksjonen var litt lunka, men noen er interessert og flere vil bli det etter hvert som dette blir kjent. Men jentene misunnelig. De vil gjerne jobbe i barnehage.

– Hjelper det at jentene er misunnelig?

Stine Lill Martinsen

Det hjalp på interessen da jentene ble misunnelig. Ikke alle guttene var like ivrige til å begynne med. Det forteller lærer Stine Lill Martinsen på Gjerpen ungdomsskole.

Foto: Roald Marker / NRK

– Misunnelse hjelper alltid, ler Martinsen og fortsetter: Jentene tør å innrømme at små unger er skjønne. Det gjør fler og fler gutter også, men som sagt. Det hjelper alltid at det er interesse for nye ting.

Ikke bleieskiftarbeider

Gjerpen ungdomsskole ligger nord for Skien sentrum. To kilometer unna ligger Limi barnehage. At skole og barnehage hører til samme nærområdet er viktig for å lykkes viser erfaringene fra Oppland.

– Ingen må starte med å skifte bleier hvis de ikke vil, beroliger Johnny Tiochta. Han er daglig leder i Limi barnehage. Heller ikke han er fornøyd med den lave prosentandelen menn. Nå vil han stille barnehagen til disposisjon for å få andelen menn opp. Det er flere fordeler med det, mener han.

– Ungene får to typer rollemodeller å speile seg i. I vårt samfunn er det viktig at de møter begge kjønn allerede i barnehagen.

Men han legger ikke skjul på at det også betyr noe for de ansatte.

– I ett hvert arbeidsmiljø betyr det mye at begge kjønn er representert. Det blir rett og slett et mer harmonisk miljø, noe som fører til bedre trivsel og kanskje bedre kvalitet.

Kjennskap til yrket viktig

Ordningen med å få unge gutter i barnehagejobb for å smake på yrket har han sans for.

– Jo fler som kjenner til yrket, jo fler vil velge det, mener Tiochta.

Johnny Tiochta

Han ønsker flere menn velkommen som ansatt i barnehagen. Johnny Tiochta er daglig leder i Limi barnehage. Han hevder en jevnere kjønnsbalanse skaper bedre trivsel for barn og ansatte.

Foto: Roald Marker / NRK

Derfor lar han seg ikke skremme av at bare 20 av de 173 nye studentene på førskolelærerutdanningen på Høgskolen i Telemark er menn dersom de vet hva de går til.

– Fullfører alle 20 utdanningen, er det veldig bra. Altfor mange begynner på studiet uten å vite hva det innebærer. Den nye ordningen kan hjelpe på at flere fullfører, hevder han.

De fem guttene på Gjerpen ungdomsskole har ikke bestemt seg for yrke ennå. Men å utdanne seg til førskolelærer er ingen umulighet, sier Joakim Augestad

–Jeg vet ikke ennå, men det kan godt hende jeg ender opp med å jobbe i en barnehage. Det blir spennende å se, sier han.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark