Hopp til innhold

Fem år siden «Full City» katastrofen

Det er nå fem år siden norgeshistoriens største oljekatastrofe rammet grenlandskysten og deler av sørlandskysten. De ansvarlige for oppryddingen den gangen mener beredskapen fortsatt ikke er god nok.

Natt til fredag 31. juli 2009 grunnstøter det Panama-registrerte bulkskipet «Full City» på Såstein utenfor Langesund. Skipet hadde slitt seg etter ankring på grunn av kraftig storm i Skagerrak.

Flogstad

Finn Flogstad med Såstein i bakgrunn.

Foto: Susanne Flølo / NRK

En snau halvtime over midnatt får Hovedredningssentralen melding om havariet. Nå har det Kystverket anslår å være rundt 300 tonn tungolje av typen IF 180, begynt å lekke ut nær Telemarkskysten. Finn Flogstad som da var leder for opprydningsarbeidet forteller hvordan han opplevde den natten.

– Jeg hadde egentlig ferie, men så ble jeg vekt rett over midnatt. Når sånne situasjoner kommer gjelder det å holde hode kaldt, bruke planverket, og samle sammen ressursene, forteller Flogstad.

Likevel var det en sentimental opplevelse å se hjemstedet så tilgriset av olje.

– Du blir både forbanna og lei deg, men samtidig vet man jo at det bare er en ting å gjøre. Bite tennene sammen og jobbe langsiktig.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Full city

Morten Meen Gallefoss og Finn Flogstad poserer foran ankeret til båten som sørget for utallige arbeidstimer i 2009.

Foto: Susanne Flølo / NRK

– Fantastisk dugnadsånd

Han skryter av et hjelpeapparat som var villige til å stille opp med store ressurser på kort tid.

– Folk er utrolige til å stille opp. De avlyste planene sine og kom hjem fra ferie. Lenser og sugebiler ble satt i gang fort og dugnadsånden var helt fantastisk, forteller Flogstad.

Målet var hele tiden å bringe ting tilbake til slik de var, og Flogstad er fornøyd med resultatet.

– Jeg føler vi har oppnådd det. det er så mange som ferdes her ute, og når vi ikke får noen tilbakemeldinger om problemer, så tror jeg ikke det er noen. Vi skal likevel ikke være eplekjekke, for det kan være noen lommer der det fremdeles tyter frem olje, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Full city
Foto: Susanne Flølo / NRK

Helt trygt

Likevel understreker han at områdene som ble berørt er helt trygge å ferdes i.

– Rapporter fra Niva og de forskjellige naturvitenskapelige instituttene kan ikke påvise noen signifikante konsekvenser. Den største virkningen er nok i folks hukommelse, sier Flogstad.

Morten Meen Gallefoss representerte Bamble kommune i innsatsledelsen, underlagt kystverket og hadde også plutselig med et enormt ansvar på skuldrene sine.

– Jeg fikk telefon av en av mine ansatte i brannvesenet og var der nede allerede i 3–4 tiden. Da hadde det begynt å lysne og da så jeg at det lå mangfoldige titalls centimeter med tjukk olje her. Det var ikke noe pent syn, og vi skjønte med en gang at det ville ta lang tid, forteller han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Krogshavn

Slik ser Krogshavn ut i dag. Fem år etter må man lete godt etter oljerester. Rapporter viser at badevannet i dag er helt trygt.

Foto: Susanne Flølo / NRK

– Ikke god nok beredskap

Men allerede neste sommer var det lite som vitnet om at 300 tonn tungolje hadde dekt skjærgården året før. Likevel finnes det forbedringspotensial forteller Flogstad.

– Vårt dilemma nasjonalt er at vi har høynet beredskapen betraktelig, men det gjelder på gode dager. Utfordringen er knyttet til resten av året. På høst og vinter, og når det er dårlig vær har vi ikke god nok beredskap og man har ikke gode nok fysiske mottiltak, sier Flogstad.

Men Gallefoss understreker at mye er blitt gjort de siste fem årene.

– Vi har nye beredskapsplaner, nytt hurtigrespons-utstyr, vi har en mann som jobber dedikert med akutt forurensning for regionen vår. Og vi øver mer og får bedre oppfølging. Det er ikke noe folk ser til daglig, men når det virkelig skjer noe merker man forhåpentligvis at utstyr og drilling er blitt enda bedre.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Krogshavn 2

Sølvi, Arne og Elena Segtnan skryter av opprydningsarbeidet og nyter sommerdagen i Krogshavn.

Foto: Susanne Flølo / NRK

Fornøyde badegjester

Badegjestene i Krogshavn virker i hvert fall fornøyde med opprydningen i dag. Fem år etter oljekatastrofen.

Olav og kjæresten Heidi, sammen med hennes bror Tony og niese Julie har tatt turen fra Skien til Krogshavn for å nyte sommervarmen. Krogshavn var for fem år siden det stedet som var verst rammet av oljesøl.

– Nå syntes jeg det ser veldig bra ut. Jeg er ikke redd for å bade her heller, sier Olav.

– Det er blitt veldig bra. Man ser jo ikke noe rester etter det nå. Jeg har jo sett bilder og reportasjer av jobben, og det var grisete arbeid, men de har vært veldig flinke, sier Heidi.

– Det er veldig fint her nå i hvert fall, sier Jan Tony Olsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Krogshavn

Olav Bjørnsen, Heidi Olsen, Jan Tony Olsen og Julie Schønhardt Olsen fra Skien forteller at de er veldig fornøyde med opprydningen etter Full City katastrofen.

Foto: Susanne Flølo / NRK

Også familien Segtnan fra Porsgrunn er fornøyd med resultatet.

– Nå syntes jeg det har blitt veldig bra. Det var jo en stor aksjon og mange frivillige. De har gjort en kjempejobb, sier Arne.

– Det er veldig fint her, de har gjort en bra jobb, sier Elena.

– Vi var veldig spente på hvordan det kom til å se ut her ute, men jeg syntes de har gjort en fantastisk jobb i forbindelse med opprydningen, sier Sølvi.