Hopp til innhold

– Kirken må bestemme

Menigheten må bestemme, og kommunen må punge ut. Det mener Porsgrunn kristne råd i saken om Østre Porsgrunn kirke.

Østre Porsgrunn kirke i brann

Det har vært mye debatt rundt hvordan nye Østre Porsgrunn kirke skal se ut.

Foto: Per Eirik Hekkelstrand / Scanpix

– Menigheten må sjøl få bestemme hvordan Østre Porsgrunn kirke skal se ut, og kommunen må betale. Det mener Martin Fredriksen, styreleder i Porsgrunn kristne råd.

Les også:

Politikerne i kommunen går inn for å bevilge bare 15 av de 28 millionene som menigheten trenger for å fullfinansiere kirka. Porsgrunn kristelige råd mener det nå er på tide at menigheten får full styring i denne saken.

Østre Porsgrunn kirke.

Slik så Østre Porsgrunn kirke ut før den brant ned i 2011

Foto: Lokalfotograf Trygve Strømstad

– Det er kirken og menigheten som kommer til å bruke huset daglig og det er de som både drifter og har gudstjenester, og da tenker vi at det er de vet best hvordan bygget burde være for at den skal være både praktisk og fylle de utfordringene og tjenestene som kirken skal ha.

Man må høre på dem som skal bruke den

Han har forståelse for at det også er mange som mener at dette er mer enn en kirke, og også et monument i lokal samfunnet.

– Men en kirke er mer enn et monument. Kirken er et Guds hus hvor man skal tilbe Gud og tjene Gud, og da må i hvert fall menighet være fornøyd.

Men hvorfor skal ikke de som betaler være med å bestemme?

– Mange er jo det, nå har ikke jeg talla for hvor mange av Porsgrunns innbyggere som er med i den norske kirke. Jeg tror vi må høre mer på dem som bruker den ukentlig enn de som bruker den bare av og til. De har en bedre grunn til å mene noe.

Les også:

Skjønner ikke systemet

Bystyret i Porsgrunn utsatte denne saken i vår, og skal i september ta stilling til hvor mye penger kommunen skal bruke på kirka. Venstres Siren Johnsen rister på hodet over kravet fra Porsgrunn kristne råd. Hun tror innspillet skyldes mangel på kunnskap.

– Jeg tror ikke de helt har skjønt systemet, det er offentlig midler vi snakker om. Her har vi en sak hvor de hevder at de trenger disse pengene, og det er mulig at de gjør det, men vi kan ikke bare si vær så god det er klart dere trenger penger, men sosialhjelp og sånn det er ikke så nøye.

Men det er jo menigheten som skal bruke denne kirka er det ikke rimelig at de får bestemme detaljene?

– Jeg er i denne menigheten, og jeg er ikke spurt i det hele tatt. Jeg fikk ikke engang vite når vi valgte nytt menighetsråd.

Redd vedlikeholdspenger skal gå til ny kirke