Hopp til innhold

Brannsjef avviser tallpynting

Brannsjefen i Kragerø innrømmer at kommunen har gjennomført for få branntilsyn, men avviser at hun har pyntet på tallene.

Brannbil illustrasjon
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Finn, tidligere brannmester i Kragerø, trakk seg fra jobben etter to dager, og har redegjort for årsaken til det i et brev til kommunen.

Hevder tallene ble pyntet på

I brevet som er gjengitt i TA og Kragerø blad påstår han at brannsjef Anne Lise Lønne har innrømmet å ha pyntet på antallet utførte branntilsyn til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Overfor NRK avviser brannsjef i Kragerø, Anne Lise Lønne, at hun har pyntet på tallene

– Han som var brannmester tidligere har lagt opp til å utføre tilsyn i løpet av en toårsperiode, så jeg har rapportert i forhold til to år. Det burde jeg kanskje ikke ha gjort, men jeg har ikke gjort dette for å pynte på tallene, sier hun.

Hun sier at de nå skal gå gjennom saken for å se om tallene skal korrigeres.

Tidligere brannmester i Kragerø, Finn, sier til NRK at han mener problemene i Kragerø skyldes hvordan brannvernet er organisert.

– Brannvern blir bare en liten del av den store virksomheten som brannsjefen har ansvaret for. Dette er et eget fag, og burde fått større oppmerksomhet, sier han.

– Har kontroll

Han viser i sitt brev til kommunen til konkrete tall, blant annet at kommunen skal ha innrapportert 42 ulike tilsyn, mens det reelle antallet skal ha vært seks.

– Det stemmer, for så vidt. Men jeg har som sagt tatt utgangspunkt i begge årene, sier Lønne.

– Har du kontroll over hvordan dere rapporterer inn tilsynene dere fører?

– Jeg har kontroll, men jeg burde kanskje ikke rapportert på den måten, sier hun.

– Hvordan reagerer du på påstander om at du har pyntet på tallene?

– Jeg har ikke gjort dette for å pynte på tallene, men kun fordi det var slik vi hadde lagt opp tilsynet, sier hun.

– Alvorlig

Lønne innrømmer likevel at det er gjennomført for få branntilsyn i kommunen.

Anne Rygh Pedersen

Avdelingsdirektør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, Anne Rygh-Pedersen, opplever det som positivt at brannsjefen nå vil ta kontakt med DSB.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

– Vi har for lite ressurser til å gjennomføre tilsyn, og i tillegg sa brannmesteren, som gjennomfører disse tilsynene, opp sin stilling, sier hun.

– Hvor alvorlig ser du på dette?

– Jeg ser alvorlig på dette. Jeg skulle ønske at vi hadde fått gjort flere tilsyn, og jeg trodde også at vi hadde fått gjort det, sier hun.

– Hva gjør du videre nå?

– Nå kommer jeg til å rapportere dette til DSB, og høre med dem om vi skal rette på tallene. Forhåpentligvis vil vi få ting på stell snart, sier hun.

– Behov for å se på arbeidet

Avdelingsdirektør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, Anne Rygh-Pedersen, kommenterer saken slik:

– Det er ikke statistikken eller innrapporteringen til DSB som avgjør om det brannforebyggende arbeidet er godt nok. Men det er et grunnlag for å se litt nøyere på rutiner, sier hun, og fortsetter:

– Vi har nylig ført tilsyn der vi gjorde ganske mange funn knyttet til det forebyggende arbeidet i Kragerø, så det er absolutt behov for å se på dette på en grundigere måte, sier hun.

– Hvor alvorlig er det at det ikke er ført nok tilsyn?

– Det er en vurdering knyttet til kommunen. Det er kommunen selv som avgjør hvilke særskilte brannobjekter de har, og hvor mange tilsyn som skal føres. Kommunene selv vet best hvor skoen trykker, sier hun.

Hun legger til at DSB anbefaler Kragerø kommune å samarbeide med nabobrannvesen, og å få på plass heltidsstillinger.

– Utfordringer over tid

Kommunalsjef Bjørn Hagen sier at han tar saken på alvor.

– Dette er viktig informasjon om tilsynsarbeidet vårt. Men jeg må reservere meg mot at brannsjefen bevisst skal ha pyntet på tallene, sier han.

– Men det er ført for få tilsyn. Hva tenker du om det?

– Vi har hatt utfordringer i Kragerø over tid når det gjelder det brannforebyggende arbeidet. Jeg oppfatter at situasjonen vi nå står oppe i har sammenheng med ressurssituasjonen, sier han, og fortsetter:

– Og den som har påpekt mangler og utilstrekkeligheter når det gjelder brannforebyggende arbeid, er nettopp brannsjef Anne Lise Lønne, sier han.

Han sier videre at kommunen nå vil se nærmere på saken, og sette det forebyggende brannarbeidet på dagsorden.