Hopp til innhold

Det sorte hullet i Ælvespeilet

Vi lærer ungene til ikke å tegne på veggen, men Johannes Høie (33 år) har fått 75 kvadratmeter stor vegg å boltre seg på.

Johannes Høie

Johannes Høie har hengt i liften i hele natt for å bli ferdig til åpninga.

Foto: Anita Moland / NRK

De tre siste ukene har Johannes Høie fra Seljord hengt på veggen og arbeidet med det 75 kvadratmeter store veggmaleriet i kulturhuset Ælvespeilet i Porsgrunn.

Vi møtte kunstneren tidlig fredag morgen. Da hadde han jobba hele natta for å bli ferdig til åpninga som er i morgen, lørdag 25. januar.

Johannes Høie

Seljord-kunstneren Johannes Høie stiller ut sine arbeider i Kunsthall Grenland i Porsgrunn.

Foto: Anita Moland / NRK

– Tegninga blir ferdig omtrent akkurat nå, forteller en noe sliten men fornøyd kunstner, idet han legger på siste penselstrøket i det svarte hullet midt på veggen. Rundt hullet svever det nakne mennesker i alle fasonger.

Tilfeldige ofre

– Dette er tilfeldige ofre som er tatt av dragsuget. Det er vanskelig å framsi skjebnen til disse menneskene, men man kan jo frykte det verste, sier Høie og forklarer at han har brukt en såkalt indisk tusj.

– Den er flytende. Det gjør at den er smidig å bruke til store veggflater. Jeg kan ta lange penselstrøk uten å måtte dyppe for ofte, forteller Høie om teknikken han har brukt. Johannes innrømmer at det kjennes godt å få lov til å boltre seg fritt med tusj på en stor hvit vegg.

– Jeg kan godt huske at jeg som liten fikk endel kjeft for å ha tegna på steder jeg ikke skulle...

Både Stavanger og Porsgrunn

Seljordskunstneren henter inspirasjon til arbeidene sine blant annet fra kunsthistorien, både den eldre, nyere og samtidig. Han har deltatt ved en rekke utstillinger i inn- og utland, den nyligste på Vestlandsutstillingen 2014 i Stavanger som åpna i går kveld. Forøvirg uten Johannes siden han hang på veggen i Ælvespeilet.

Det er stiftelsen Kunsthall Grenland som har bestilt kunstverket som er en del av utstillinga Limbo. Limbo er arbeider av Johannes og samboeren Filippa Barkman fra Stocholm.

Med Filippa Barkman

I tillegg til det 75 kvadratmeter store veggmaleriet fyller Johannes en vegg med tegninger. Den tredje og siste veggen er det samboer og kunstner Philippa Barkman fra Stocholm som står for. Hun har også tre skulpturer.

To av dem er slengt ut av hullet og ligger uten liv på gulvet. Den tredje skulpturen er to kvinner som sitter rygg mot rygg og med sammenfletta hår. De er det kanskje fortsatt et håp for, tenker Johannes høyt.

– Dette er ei utstilling vi har jobba med ganske lenge begge to. Vi har jobba ganske tett og er et samspill også kunstnerisk, sier Høie.

Andreas Rishovd

Daglig leder Andreas Rishovd i stiftelsen Kunsthall Grenland gleder seg til åpninga. Her med en av skulpturene til Philippa Barkman.

Foto: Anita Moland / NRK

Andreas Rishovd er daglig leder for Kunsthall Grenland. Han håper folk finner veien til Ælvespeilet i morgen kveld.

– Åpningsfesten er i morgen lørdag ettermiddag. Da vil begge kunstnerne være til stede. Utstillinga varer til 9. mars. Da skal ikke bare tegningene og de tre skulpturene bort. Det skal også veggmaleriet.

– Jeg har ikke lyst, men det er en del av avtalen med Johannes at jeg skal male over hele veggen når utstillinga er over, sier Rishovd.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark