Hopp til innhold

Setter politiet på harde prøver

Politiet er bekymret etter to dødsbranner og en rekke andre boligbranner de første ukene av januar.

En mann omkom i husbrann i Kragerø

Den 11. januar omkom en mann i Kragerø etter at det begynte å brenne i huset hans.

Foto: NRK-tipser

Rune Strandskogen sier han ikke kan huske sist det var så mye branner på så kort tid. Han vet hva han snakker om. Strandskogen er kriminalteknisk leder ved Telemark politidistrikt.

– Det har vært ekstremt travelt, sier politimannen når han skal beskrive de siste tre ukene.

Så langt i år har det vært åtte boligbranner, og to personer har omkommet i brannene i Telemark. Årlig dør i gjennomsnitt 2-3 personer i branner i fylket. 11. januardøde en 57 år gammel mann i en husbrann i Kragerø. Den 21. januar døde en 25-åring etter at det begynte å brenne i huset hans på Notodden.

– Som en arkeologisk utgraving

Strandskogen og teamet hans har oppgaven med å finne stedet hvor det begynte å brenne. Målet er å finne brannårsaken. Han innrømmer at det ikke er like lett bestandig.

– De gjenstandene vi leiter etter har kanskje brent opp, og de gode spora er borte.

Noen ganger må de bruke skikkelig grov redskap i arbeidet. Traktorer og gravemaskiner må inn på brannstedet for å hjelpe til med å gjøre åstedet mer tilgjengelig for etterforskerne.

Han forteller at de går bredt ut og utelukker årsaker etter hvert som de undersøker brannstedet.

– Du kan sammenligne det med en arkeologisk utgraving.

Et puslespill

Rune Strandskogen

Rune Strandskogen leder arbeidet med å etterforske brannene.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Brannetterforskerne kan ikke alltid være helt sikre, men ofte finner de en sannsynlig årsak. Vitneavhør er også viktige når de etterforsker branner. Elektroniske spor er også gode hjelpemidler underveis. Huseierne kan også gi verdifull informasjon om hvordan det har sett ut før det begynte å brenne.

– Brannvesenet og særlig røykdykkerne kan gi oss verdifull informasjon. De er først inne i en bygning som brenner. Det lokale el-tilsynet er også viktig for oss.

10-12 minusgrader gjør arbeidet ekstra krevende. Brannvesenet må nødvendigvis bruke mye vann, og vannet fryser og dekker til brannruinene. Da må de tine opp stedet før etterforskerne kan starte arbeidet.

Det er et komplisert puslespill de ofte tar fatt på etter en brann.

Les også:

Det er seks brannteknikere i teamet til Strandskogen. Han sier at de ikke har hatt kapasitet til å håndtere alle brannen den siste tiden. De prioriterer dødsbrannene.

– Det er viktig både for oss og de pårørende at vi finner svaret på hvorfor det har begynt å brenne, sier Rune Strandskogen.

Brann boligblokk Skien

Åtte personer ble evakuert da det begynte å brenne i en boligblokk i Skien 18. januar.

Foto: Bo Lilledal Andersen

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark