Hopp til innhold

– Er lei av tidsklemma og vil bruke tid på mat

Stadig flere vil lære deg hva som er sunn mat, og hvordan du tilbereder den selv. Tilbudene av kurs om matlaging og sunn mat bare øker.

Sunn mat

Mange skal bruke tid på å lage mat. Og de økologiske matvarene skal være uten tilsettingsstoffer.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

I kjøleskapet til Ellen Dagsrud i Slow food Telemark er det mye grønt.

– Økologiske gulrøtter, rødbeter, løk, poteter og kålrabi er rotfrukter som holder seg lenge, sier Dagsrud.

Hun er en av mange som tilbyr ulike kurs i mat og matlaging, og sier at behovet er stort.

– Jeg tror en del av befolkningen kan tjene mye på å lære mer. For det er ikke alle som har en bestemor som bor på landet lenger, sier Dagsrud.

(Artikkelen fortsetter under bilde)

Sunn mat

I dag står grønnsakswok på menyen til Ellen Dagsrud i Slow Food Telemark.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

Derfor mener Dagrud at mange har gått glipp av basiskunnskap om hvor den sunne maten kommer fra, hva den inneholder og en tradisjonell tilbereding av maten.

– Men jeg er overraska over hvor mange unge som ønsker å lære om dette nå, så vi er nok inne i en brytningstid, sier Dagsrud.

Er lei tidsklemma

I vrimmelen av matkurs finner du alt fra tradisjonsmat, slankekurs, ukesmeny-kurs, kurs i hjemmelaget og sunn hverdagsmat, matkurs for barn, matkurs for voksne og barn sammen, gourmetkurs. Tilbudet er stort.

Jorunn Borge Westhrin

Jorunn Borge Westhrin

Foto: Eva Susanne Drugg / Telemark fylkeskommune

Jorunn Borge Westhrin i Folkehelseprogrammet til Telemark fylkeskommune tror folk er lei av tidsklemma.

– Jeg tror det er fordi alt i samfunnet skal gå så fort. Familiene har nesten ikke tid til å lage mat sammen, sier Borge Westhrin.

Hun tror det fører til at en del folk søker til en mottrend som sier at man skal lage mat sammen fra grunnen av. De skal bruke tid og ha de økologiske matvarene, og det skal være uten tilsettingsstoffer.

Trenger mer matvett

Heidi Rørvik i Sunt hjem Telemark holder praktiske matkurs og er opptatt av hel, ren og naturlig mat. Hun tror folk trenger mer matvett.

– Jeg tror vi trenger matvett, fordi vi beveger oss mer og mer bort fra naturlig matlaging, naturlige matvarer og spiser mer og mer ferdigmat, sier Rørvik.

Hun mener det fører til at vi spiser mer sukker, salt og tilsettingsstoffer som er i maten.

– Jeg tror det er veldig varierende hvor dårlig kunnskap folk har om mat og matlaging. Og det er ulik kunnskap om næringsstoffer og hvordan maten virker i kroppen, sier Rørvik.

På disse områdene tror Rørvik det er mange som har lite kunnskap og er forvirra, fordi man mottar så ulike signaler i det man leser.

(Artikkelen fortsetter under bilde)

Sunn mat

Grønnsakwok med økologiske grønnsaker.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

Matkurs er i tida

I dag står grønnsakswok på menyen. Fokus på gode smaker er veien til visdom, sier Ellen Dagsrud. Hun synes det er positivt at flere holder matkurs.

– Det er ikke alltid jeg skreller ting, i alle fall ikke når jeg har egne grønnsaker eller grønnsaker jeg vet hvor kommer fra på menyen, sier Dagsrud.

Da mener Dagsrud at det sitter mye god næring i skallet også.

Hun mener matkurs er i tida, og synes det er flott at flere aktører kan få et levebrød av det.

– For det handler jo om vår egen helse og er en del av matnæringa, sier Dagsrud.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark