Hopp til innhold

Raset gikk under Jeanettes hus

Jeanette Thorbjørnsen opplevde at det raste under huset hun bor i. Nå frykter politiet nye ras på Rjukan, og stenger nå to veger helt på grunn mye nedbør og stor rasfare.

Jeanette Thorbjørnsen fikk oppleve ras rett under huset der hun bodde.

SE VIDEO: Ras gikk rett under huset til Jeanette

Dette synes jeg er veldig skummelt. Jeg har opplevd dette en gang før også. Når man står midt oppe i det, er det ikke noe gøy i det hele tatt, sier hun til NRK.no.

Thorbjørnsen bor i Tveito på Rjukan, og er en av mange som har fått merke hva slags krefter nedbøren har, og hva slags konsekvenser som følger med den. Det var Thorbjørnsens leieboer som sa i fra at det raste.

– Hun tok hardt i døren min, og da jeg så ut av vinduet hørte jeg bekken. Jeg løp inn på soverommet, og da så jeg at alt vannet bare flommet over i bekken og utver i hagen og under huset.

Store nedbørmengder stenger flere veier i Tinn og på Rjukan.

SE VIDEO: Flom på Rjukan

Flere stein- og jordras

Natt til torsdag høljet regnet ned over store deler av Sør-Norge. Verst har det vært i deler av Telemark og Buskerud hvor det har kommet så mye som opp mot 50 millimeter nedbør i løpet av natten.

Det har også gått flere jord- og steinras i Tinn og på Rjukan i Telemark. Statens vegvesen, Sivilforsvaret, politi og brannvesen har jobbet på spreng for å holde de store vannmengdene unna veier og oversvømte kjellere.

– Situasjonen er foreløpig til å være under kontroll. Kommunen har alle mannskaper ute. Det er to vegstrekninger som vi stenger nå, og det er fylkesvei 364 mellom Mæl og Atrå, og også vegen som går fra Rjukan sentrum og til Gaustablikk. Begge vegene er stengt, og vil bli stengt på grunn av ras og fortsatt rasfare, sier innsatsleder i politiet i Telemark, Tor Einar Bakken til NRK.no.

Det er nå en geolog på vei fra Oslo til Tinn for å se på rasfaren. Geologen vil komme og vurdere disse veiene en gang etter klokken 17.00. Også barnehagen Dale Bakkhus er stengt fordi denne ligger i rasutsatt område. Alle aldershjem og sykehus er orientert og i beredskap. Så langt er det ikke meldty om personskader i forbindelse med flommen.

Har du bilder eller historier fra uværet? Ta kontakt med vår journalist.

Tor Einar Bakken

Tor Einar Bakken er innsatsleder i politiet i Telemark. Han sier de nå må stenge to veger på grunn av rasfare.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Mange stengte veier

Flere veger er fortsatt stengt i både Telemark og Buskerud.

  • Fylkesvei 37 Rjukan–Miland har redusert fremkommelighet i formiddag på grunn av flom.
  • Fylkesvei 44 fra Skien til Valebø er helt stengt på grunn av oversvømmelse.
  • Fylkesvei 364 fra Mælkrysset til Atrå er helt stengt på grunn av jordras.
  • Fylkesvei 651 fra Dale til Svineroi er stengt på grunn av steinras.
  • Fylkesvei 40 gjennom Rødberg sentrum i Buskerud er stengt i perioder på grunn av opprydningsarbeid.
  • Gamle Øygardsgrendveien i Buskerud er stengt. Denne veien har vært brukt som omkjøringsvei mens det pågår arbeider på Tunhovddammen. Men denne veien er nå stengt på grunn av ras og usikker grunn.

– Det har vært en veldig travel natt. Likevel har vi ikke fått melding om at kjøretøy eller personer er tatt av rasene, sa trafikkoperatør Finn Hammer i Statens vegvesen til NRK.no tidlig torsdag morgen.

Veg stengt i Tinn

Her kommer ingen biler forbi. Rasfaren er for stor til at politiet vil la noen bilister kjøre på blant annet fylkesvei 364 mellom Mæl og Atrå.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

NRK.no oppdaterer saken.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark