Hopp til innhold

Farlig dop på gata i Telemark kan ha tatt tre liv

Politiet advarer mot nytt dop etter tre dødsfall og flere tilfeller av overdose. Fire personer er siktet i saken.

Skule Worpvik

Politioverbetjent Skule Worpvik advarer mot nytt dødsdop som kan ha ført til tre overdosedødsfall de siste ukene.

Foto: NRK

To menn og en kvinne i Grenland er døde etter det som kan være overdoser av et nytt, narkotisk stoff som ligner GHB. Dødsfallene har skjedd i løpet av en drøy uke.

Det nye stoffet inntas på samme måte som GHB, men er sterkere og mer uforutsigbart. For noen uker siden ble seks personer behandlet for overdose i løpet av en helg.

TA skriver at det som er spesielt med stoffet 1,4-Butanediol og GHB i forhold til andre narkotiske stoffer, er mangelen på motgift. Det eneste legene kan gjøre er å observere pasientene.

Politioverbetjent Skule Worpvik sier politiet har snakket med mange i rusmiljøet som er svært bekymret for stoffet.

– Vi har fått mye informasjon om at et rusmiddel som benevnes som Butanediol, er i omløp i Grenland. Vi har hatt tre dødsfall og omkring 10 personer som har tatt overdose, men som har kommet til behandling og blitt berget, sier Worpvik til NRK.no.

Les også:

Fire personer er siktet

Politiet har jobbet intenst for å få tak i personer som lager eller distribuerer stoffet. Dette har ført til at flere er tatt inn til avhør.

Fire personer har nå status som siktet i saken.

– De er i utgangspunktet siktet for oppbevaring og omsetning av narkotika, sier Worpvik.

En pågrepet i Vestfold

Politiet har foreløpig ikke fått noen endelige rapporter om hva som har medført død i de tre tilfellene, og Worpvik kan fortelle at det tar tid.

– Vi har grunn til å tro, ut ifra det vi hører fra miljøet, at dem ved å ta veldig små doser får en rus og det skal veldig lite til med overdosering før det får tragiske konsekvenser. Dette gjør at vi tror dette har vært til stede i en eller flere av de overdosene som har vært, sier Worpvik.

Politiet mener de har gjort beslag av dette stoffet, men det er ikke analysert ennå. Østlandsposten skriver at en 29 år gammel mann fra Larviker pågrepet og siktet for å ha produsert stoffet. Mannen ble i Larvik tingrett sist uke dømt for å ha produsert sprengstoff i sin bolig, ifølge avisen.

– Min klient stiller seg helt uforstående til dette. Han har sagt til meg at han ikke har noe med dette å gjøre, sier Ole Rasmussen, 29-åringens advokat til Østlandsposten.

– Sentral aktør

– Har politiet noen formening om hvor stoffet kommer fra og hvordan det har kommet til Grenland?

– Ja, vi har noen indikasjoner og det er også det som har ført til at vi har pågrepet en person i nabofylket, Vestfold. Vi har en mistanke om at det er en sentral aktør opp mot dette stoffet, sier Worpvik.

– Stoffet er ekstremt farlig

Heldal

Kristian Heldal sier dette stoffet er ekstremt farlig.

Foto: Roald Marker / NRK

De tre personene døde i forbindelse med de to siste helgene. Det betyr at det har vært 13 overdoser knyttet til bruk av stoffet i Grenland den siste tiden.

Klinikkoverlege Kristian Heldal ved Sykehuset Telemark sier det er lite som skiller en rus og en alvorlig livstruende forgiftning.

Heldal sier at ved en forgiftning kan du raskt bli bevisstløs og slutte og puste, og da kan du dø om du ikke får hjelp.

– Dette stoffet er ekstremt farlig. Hvis det ikke er noen i nærheten, kan du i verste fall dø, sier Heldal.

– Fem-ti ganger mer

Også politioverbetjent Skule Worpvik understreker at stoffet er svært farlig. Han sier at om en bruker dette stoffet på samme måte som en bruker GHB, så er overdosefaren veldig stor.

– Den viktigste jobben vi i politiet gjør nå er å sørge for at flest mulig får vite hvor farlig dette stoffet er. En person som tror den tar dette som GHB, i doseringsperspektivet tar dem da en bruskork, så vil det nok med dette stoffet være fem-ti ganger mer enn det som er en rusdose og med da stor fare for overdosering og fare død.