Hopp til innhold

Begge må i fengsel for kirkebrannen

En 19-åring og en 20-åring er dømt til fire og tre og et halvt års fengsel for å ha tent på Østre Porsgrunn kirke i 2011. I tillegg må de betale over 34 millioner kroner i erstatning. – Helt vilt, sier forsvarer Andreas Nyhaug.

Østre Porsgrunn kirke i brann

Verdier for 50 millioner kroner gikk tapt da Østre Porsgrunn kirke brant ned til grunnen natt til 11. april 2011. Nå må to menn i fengsel.

Foto: Per Eirik Hekkelstrand / Scanpix

Dommen falt fredag ettermiddag.

19-åringen dømmes til tre og et halvt års fengsel, hvor to år og ni måneder gjøres betinget. Det betyr at 19-åringen skal sone i ni måneder.

20-åringen dømmes til fire års ubetinget fengsel.

Kjetil Omholt

Kjetil Omholt er fornøyd med dommen.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

I tillegg er de til sammen dømt til å betalte erstatning på over 34 millioner kroner.

– Dommen er praktisk talt i samsvar med vår påstand, så det er jeg fornøyd med, sier aktor Kjetil Omholt.

– Må gjøre opp for seg

Aktor Kjetil Omholt la tirsdag ned påstand om at 20-åringen skulle dømmes til fire års ubetinget fengsel. Politiet mente at 19-åringen skulle dømmes til tre og et halvt års fengsel, hvorav to og et halvt år skulle gjøres betinget.

De ville også dømme de to til å betale til sammen 34 millioner kroner i erstatning innen to uker. Verdier for over 50 millioner kroner gikk tapt i brannen.

– Hva mener du om at de tiltalte nå er dømt til å betale over 34 millioner kroner, og omfanget av det?

– Jeg er tilhenger av at folk som gjør skade, skal gjøre opp for seg. Men så blir det en sak mellom forsikringsselskapet og de dømte om hvordan dette skal gjøres opp i praksis.

Østre Porsgrunn kirke

Ruinene etter brannen.

Foto: Roald Marker / NRK

Bønnfalt sønnen om å tilstå

Rettssaken etter kirkebrannen natt til 11. april 2011 gikk over fire dager i Nedre Telemark tingrett fra torsdag 21. februar til tirsdag 26. februar.

Et av vitnene i saken var 19-åringens mor, som fortalte at hun bønnfalt sønnen sin om å tilstå hvis han hadde vært med på å tenne på Østre Porsgrunn kirke.

– Jeg var veldig opptatt av å si at vi var glade i han uansett. Og at hvis han hadde vært med på det, så måtte han si sannheten. Jeg sa også at det å leve med noe sånt og ikke si noe, ville føre til at han fikk et dårlig liv, forteller moren til NRK.no.

Les også:

Vil trolig anke

Andreas Nyhaug

20-åringens forsvarer Andreas Nyhaug sier de trolig vil anke dommen.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

20-åringens forsvarer sier mye tyder på at de vil anke dommen.

– Nå skal jeg gå gjennom dommen med min klient. Vi skal sette oss ned i ro og fred og vurdere om vi skal anke. Mye tyder på det, sier Andreas Nyhaug.

– Hvorfor vil dere anke?

– Han har vært helt klar på at han ikke har gjort dette. I tillegg er straffeutmålingen for streng.

Nyhaug mener erstatningsbeløpet på over 34 millioner kroner, som de til sammen er dømt til å betale, er helt urimelig.

– Det er en helt vill sum, men er basert på det forsikringsselskapet så langt har betalt for gjenoppbyggingen av kirken. Så lenge han er dømt, så er det sånn sett en naturlig konsekvens av det. Begge forsvarerne mente at beløpet burde lempes. Dette kravet vil ingen av dem noen gang komme ut av det, og det er ingen heldig situasjon.

Lettet og glad

19-åringens forsvarer Rannveig Sem sier at hennes klient har lest dommen, og er lettet.

– Vi er fornøyd med den strafferettslige delen. I straffeutmålingen har retten vektlagt de momentene vi mener er viktige, spesielt med tanke på min klients tilståelse, alder, modenhet og utvikling, sier Sem til NRK.no.

– Hva har klienten din sagt om dommen?

– Han er lettet over å ha blitt trodd. Retten har lagt hans forklaring til grunn, og det er han glad for. Han er også glad for at den ubetingede delen ikke ble så omfattende.

Rannveig Sem sier at de trolig ikke vil anke straffeutmålingen, men det er uklart om de vil anke over erstatningsbeløpet.

Østsiden kirke i Porsgrunn totalskadd i brann

Det var et omfattende slukningsarbeid den natten kirken brant.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Var på fest før brannen

Politiet mener de to tiltalte plasserte to søppelcontainere inntil sørveggen på kirken og tente på innholdet slik at kirken tok fyr.

19-åringen forklarte i retten at han var på fest hos 20-åringen søndag kveld før kirkebrannen. På festen ble det drukket alkohol, og 19-åringen sier at han ble ganske full. Sammen med 20-åringen dro han ut med moped og lekte seg. Ved Østre Porsgrunn kirke skulle en av dem på do.

De startet å herje med søppeldunker, som de dyttet mot kirka. Ifølge 19-åringen var det 20-åringen som tente på papp/papir, og la det tilbake i søppeldunken. De så ikke noe røyk da de dro fra stedet.


20-åringen erkjente ikke straffskyld for noe av det han er tiltalt for da rettssaken startet.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark