Hopp til innhold

– Flere smarttelefoner revolusjonerer arbeidet vårt

Flere og flere skaffer seg smarttelefoner, noe som er gull verdt for politi og redningsmannskaper når noen går seg vill.

Torleiv Lønningen

Leder for Telemark Røde Kors hjelpekorps Torleiv Lønningen forteller at smarttelefonen er til svært stor hjelp i enkelte redningsoppdrag.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Politi, Røde Kors og andre redningsinstanser får stadig bekreftelser på at smarttelefoner virkelig revolusjonerer redningsarbeidet deres.

Alle smarttelefoner har integrert GPS og kartfunksjon, noe som gjør at telefonen selv finner ut nøyaktig hvor du er. Hvis du har med deg telefonen, den har batteri og du har dekning, vel å merke.

– Det hjelper oss helt klart veldig mye. Det betyr at vi har et fast punkt å kjøre inn til, for så å hente de savnede ut. Det blir mer som et henteoppdrag enn et redningsoppdrag, sier leder for Telemark Røde Kors Hjelpekorps Torleiv Lønningen.

Les også:

Reddet av iPhonen

iPhone

Iphone er en smarttelefon mange har i sin eie.

Foto: Colourbox

Senest i helga gikk fem ungdommer fra Rjukan seg vill på skitur mellom Tinn og Hjartdal.

Iphonen til en av dem ble redningen, forteller operasjonsleder i Telemark politidistrikt Jan Olaf Jansen.

– Vi hadde kontakt med dem på telefon. De leste ut nøyaktig posisjon ved hjelp av kartfunksjonen på telefonen, og den informasjonen ga vi videre til redningsmannskapene på stedet. Det endte med at mannskapene fant frem til det nøyaktige stedet hvor ungdommene hadde søkt ly, sier Jansen.

15-åringene fra Rjukan ungdomsskole var på skitur da de mistet sporet de fulgte. De gravde seg ned i terrenget mens de ventet på hjelp.

Les også:

– Letter arbeidet vårt

Det er politiet som leder leteaksjonene. Når savnetmeldingen kommer, enten fra personene selv eller andre, varsler politiet Røde Kors og de andre redningsinstansene.

Smarttelefonens inntog har vært en stor revolusjon, også for dem.

– For vår del er det utrolig viktig at folk der ute har en smarttelefon, spesielt når det kommer til redningsaksjoner. Det gjør at vi finner folk mye tidligere, og det letter arbeidet vårt veldig, sier operasjonsleder i Telemark politidistrikt Jan Olaf Jansen til NRK.no.

Falsk trygghet

Torleiv Lønningen i Røde Kors sier at smarttelefonen har vært avgjørende i to vellykkede leteaksjoner i Telemark siden sommeren, men han minner oss også på at teknikken kan være en falsk trygghet.

– Telefonen er kun et hjelpemiddel. Det aller viktigste er at man kan kart og kompass, og øver på dette før man reiser ut på tur.