Hopp til innhold

Krusifikset i Uvdal

Numedalskunstneren Gro Kollandsrud og hennes kopi av Limoges-krusifikset er nå på plass i Uvdal stavkirke.

Krusifikset i Uvdal
Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Kopien av det berømte Limoges-krusifikset denne helga brakt tilbake til Uvdal stavkirke etter å ha vært utstilt på Epcot-senteret i USA de siste ti årene.

Originalen av krusifikset ble funnet i Uvdal stavkirke for snart 100 år siden og befinner seg nå i Oldsakssamlingen.

Nå skal kopien for alltid pryde stavkirken øverst i Numedal.

Og for de mange fremmøtte til sommergudstjenesten i Uvdal stavkirke var det en stor dag. Det var da kopien av Limoges-krusifikset ble brakt tilbake til den gamle kirken i en høytidelig seremoni.

- Underlig

Da sogneprest Erik Haualand innledet gudstjenesten var stavkirken fullsatt til siste benk. Med korsang i bakgrunnen bar kunstneren Gro Kollandsrud krusifikskopien inn i kirken.

- Det var en underlig følelse å bære krusifikset inn i kirken, forteller hun.

Kollansrud sier det er fryktelig morsomt at krusifikskopien endelig er tilbake i kirken, spesielt fordi hun vet hennes forfedre hadde et forhold til originalen.

- Jeg vet jeg har forfedre som bodde i Ulvdal på den tiden krusifikset var i bruk.

Kollandsrud arbeidet mellom 300 og 400 timer med krusifikskopien, som nå skal være i stavkirken i all fremtid.

- Jeg har forsøkt å lage den så tett opptil den originale som mulig, men jeg hadde ikke muligheten til å ha den ved siden av meg. Men jeg var i Oslo, der de tok krusifikset ut av magasinet for meg, slik at jeg fikk se på det.

På den måten fikk Kollandsrud målt opp og fotografert krusifikset, slik at kopien kunne bli så lik originalen som mulig. Og med jevne mellomrom besøkte hun Oslo og originalen, for å sammenligne orginalen med kopien hun arbeidet med.

- En drøm

Eiendomssjef Eli Sofie Thoirne i Fortidsminneforeningen, som eier Uvdal stavkirke, måtte nesten klype seg i armen for å virkelig skjønne at krusifikskopien nå er tilbake i Uvdal.

- Det var en drøm, fordi vi skjønte at vi ikke kunne ha originalen her. Ikke engang utstilt. Da begynte vi å drømme om å få en kopi, og i dag er den tilbake.

Årene i utlendighet på Epcot-senteret er grunnen til at man klarte å finansiere en kopi. Og nå mener Thoine det har kommet hjem, til stedet hvor det skal brukes. Selv om det kan være at det blir lånt bort fra tid til annen.

Vil prege kirken

Også sogneprest Erik Haualand er svært fornøyd med at krusifikskopien er kommet tilbake til Uvdal, etter ti år i utlendighet. Kirkekunst har stor betydning for livet i kirkemenigheten, mener Haualand.

- Vi har lite kirkekunst i kirken vår. Vi har to fantastiske gamle klenodier av stavkirker, og nå får vi også tilbake noe av den religiøse utsmykningen fra kirkens barndom.

Også til klangen av de spinkle kirkeklokkene, vil nok Limoges-krusifikset prege livet i den vakre stavkirken i Uvdal i årene fremover.