Hopp til innhold

Gourmet i Drangedal

Bonde belønnes med pris for å ha bygd opp en gård som bare lager gourmetmat - hjemme i Drangedal.

Halvor Olsen
Foto: Halldor Asvall / NRK

Hvert år deler Innovasjon Norge ut bygdeutviklingsprisen til folk som har klart å gjøre det bra i næringslivet. I år gikk prisen til Halvor Olsen.

Han har klart å bygge opp en gård som leverer dyr og eksklusiv gourmetmat til restauranter i Oslo, selv om han bor et godt stykke på bygda.

Kjører varene ut selv

- Jeg valgte yrket fordi jeg liker det, sier Olsen.

For å få den lille gourmetgården Holte Gås og And til å gå rundt, må Olsen selv se seg nødt til å kjøre ut varene selv.

- I går reiste jeg klokka tre om natta og var hjemme ti om kvelden, forteller han.

Og Halvor Olsen setter pris på følge det han lager helt fram til kokkene som skal lage mat av det.

- Jeg treffer kokker og restauranteiere som gir meg tilbakemelding om ting jeg bør gjøre annerledes. Er det en restaurant som vil ha kyllingbryst på 200 gram, så får de det, sier han.

 

Holte Gås og And
Foto: Halldor Asvall / NRK

 

Hemmeligheten bak gode andebryst

Han mener noe av hemmeligheten bak gode andebryst og lår som smaker godt, handler om hvor fint dyra har hatt det som små.

Bonden har også bygget et eget slakteri på gården, som gjør at fuglene slipper å bli fraktet til slakteriet for å bli til ferdig mat.

Ikke alltid lett

Det har ikke alltid vært like lett å drive gård annerledes enn andre. Halvor Olsen forteller om produsenter som ikke vil ha konkurranse.

- Når folk prøver å stikke kjepper i hjula for å ødelegge, så provoserer det meg, sier han.

Hva får deg til å drive på?

- Jeg er forferdelig sta og gir meg ikke. Det ville vært et nederlag om jeg skulle gi meg hvis jeg ikke fikk produksjonen til, forteller Halvor Olsen.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark