Hopp til innhold

Gigantkuler på elvebredden

To store kuler av rustfritt stål skal plasseres på hver sin side av Drammenselva og spille for nøkken.

Spillende kjempekuler på elvebredden

Spillende kjempekuler ved elvebredden

Foto: Mari Hvamb / NRK

Spiller for nøkken

"Living Lenses" er vinneren i en konkurranse om hvem som skal smykke ut elvebredden ved Papirbredde og Union scene.

Det er de to unge kunstnerne Louise Bertelsen og Po Shu Wang som kommer fra henholdsvis Danmark og USA som har ideen om å plassere de to store kulene av rustfritt stål på hver sin side av Drammenselva.

 

 

 

Kjempekuler skal stå på hver sin side av Drammenselva

Kjempekuler skal stå på hver sin side av Drammenselva

Foto: Mari Hvamb / NRK

Kunstnerne var ikke tilstede da juryen kunngjorde hvem som hadde vunnet konkurransen onsdag formiddag, men er trolig godt fornøyd med å slå ut de fire andre bidragene. De har nå 2 millioner kroner til å lage installasjonen.

Resonanskasser

De blanke kjempekulene skal virke som resonanskasse som lager musikk  etter egensvingninger i vann og is.

- I den nye brua Ypsilon er det en strømkrets som går langs rekkverket og ned i vannet på begge sider. Vannet vil da lede strømmen, slik at hvis du tar på rekkverket på Ypsilonbrua så slutter du en strømkrets. Denne strømkretsen gir et signal til toppen av tårnet på brua som sender signal til to høytalerer formet som to blanke stålkuler.

- Inne i kulene er det resonatorer som er programmert så de lager musikk alt etter bevegelsene på brua, forteller arkitekt Arne Finn Solli som har sittet i juryen.

Skalaen som er programmert inn er bygd på folketoner, og laget av Steinar Ofsdal.  Musikken er kalt "Sangen til Nøkken".

 

 

 

Arne Finn Solli med vinnerkule

Jurymedlem Arne Finn Solli med vinnerkule

Foto: Mari Hvamb / NRK

- Selv om elektronikken skulle svikte synes juryen at kulene er så flotte og det kunstneriske utrykket så sterkt, at de står for seg selv også uten musikk, mener Solli.

Enstemmig jury

Juryleder Kristin Lindberg kunne fortelle at alle i juryen var enig om vinnerforslaget.

- Juryen valgte en tidsaktuell løsning med et internasjonalt og ungdommelig tilsnitt, sa Lindberg da hun offentliggjorde vinneren.

Det var 38 påmeldinger da konkurransen om å smykke ut elvebredden startet tidligere i år. Utsmykkingskomiteen valgte ut fem som fikk komme med reelle forslag. De kom fra både Sverige, Nederland og Norge.

Juryleder Kristin Lindberg

Juryleder Kristin Lindberg

Foto: Mari Hvamb / NRK