Hopp til innhold

Falskmyntner i Sachsenhausen

Han var en av de norske jødene som ble sendt i konsentrasjonsleir. Boka om Moritz Nachtstern kommer også nå som lydbok. Hør et utdrag her.

I 1940 satte nazistene i gang et hemmelig prosjekt som skulle knuse økonomien i Storbrittannia. En av de norske jødene som ble sendt i konsentrasjonsleir, Moris Nachtstern, hadde en bakgrunn som typograf. Derfor ble han tatt ut av rekkene som var på vei til gasskamrene. Han og andre typografer og trykkere fikk jobben med å trykke falske pengesedler. Hør utdrag fra boken her: FALSKMYNTNER I SACHSENHAUSEN

 

Sidsel Nachtstern
Foto: Marianne Aakermann / NRK

Sidsel Nachtstern er datteren til Moris Nachtstern, og hun sier det har vært veldig rart å se at boken til faren også har blitt lydbok.

- Det har vært en rar opplevelse, men også veldig sterkt. Det å høre Kai Remlov lese min fars ord og tanker har vært godt. Man får en helt annen versjon av historien, sier hun.

Må aldri glemmes

Nachtstern sier at det er viktig at denne historien løftes frem fordi den ikke må gå i glemmeboken.

- Dette må aldri glemmes. Dette er en sann historie. Den har ikke bare satt preg på dem det gjaldt den gangen, men også på dem som har kommet etter. Vi har fått det inn med morsmelken og bærer det med oss som en arv, sier hun.

 

Sachsenhausen
Foto: AP / AP

Jobbet seg nær døden

Det var mer eller mindre en tilfeldighet at  Moritz Nachtstern fikk jobben som falskmyntner, forteller datteren.

- Han var veldig nær døden i Auswitsch. Der bar han sementsekker og grov graver til han veide 48 kilo. Han var vel mer død enn levende da han ble plukket ut til å være med til Sachsenhausen for å trykke og lage disse pengene, forteller hun.

 

 

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark