Hopp til innhold

Vil presse foreldrene

Familien til den 16 år gamle jenta, som fryktes holdt tilbake i foreldrenes hjemland, må vite at norske myndigheter forfølger saken, sier fagperson.

Tvangsgifte
Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Jenta fra Drammen inngikk før sommerferien en avtale med barnevernet i frykt for å bli tvangsgiftet i hjemlandet. Hun avtalte at hun skulle møte opp til skolestart, noe hun altså ikke har gjort.

- En bør legge press på familien i Norge. Det er viktig at de får vite at denne jenta er et barn, og at myndighetene ser veldig alvorlig på det. De bør også få klar beskjed om at myndighetene vil følge saken helt til de vet hva som har skjedd med 16-åringen. Det er nok det som bør gjøres først, sier sier Terje Bjøranger, leder av Utlendingsdirektoratets kompetanseteam mot tvangsekteskap.  

- Vi er bekymret for jenta og ønsker å undersøke situasjonen hennes. Vi vil forsikre oss om at hun har det bra, sier Liv Gjønnes, leder i senter for oppvekst i Drammen kommune.

Må samarbeide

- Dette er saker som flere instanser er nødt til å samarbeide om for å få løst. Det er mye som kan skje med disse jentene, så det er viktig å komme i gang så tidlig som mulig. En bør komme inn så tidlig at jentene ikke reiser til hjemlandet, men ofte blir de lurt med. De får kanskje beskjed om å være med for å besøke ei syk tante, eller en annen slektning, mens familien egentlig har helt andre planer, sier Terje Bjøranger.

Kommer ikke hjem

Barnevernet i Drammen var kontakt med familien til jenta i går.

- Vi fikk beskjed om at hun ikke kommer tilbake på lenge. Hun blir hvertfall borte ett år. En slik beskjed gir oss utfordringer, det er klart, sier Gjønnes.

- Det hørtes veldig dramatisk ut. Dette er ei norsk jente, som er igang med en utdannelse, så det beste er at hun kommer hjem til Norge eller får bestemme hva hun vil selv. Det er viktig å komme i kontakt med jenta slik at hun får bestemme hva hun vil selv. Det er ikke familien som bestemmer det, sier Bjørkanger.

Tre tilfeller

Hittil i år kjenner han til tre tilfeller hvor jenter ikke er kommet tilbake til skolestart. Han mener det kan være veldig mange ting som er årsaken til at de blir holdt igjen i hjemlandet. Det kan være at jentene har blitt for norske, og av den grunn kan bli utsatt for represalier.

- Slik represalier kan være svært alvorlige, sier Bjørkanger til NRK.