Hopp til innhold

Politihelikopteret fortsatt på bakken

Fra 1. juni lovet Politidirektoratet at politihelikopteret på Østlandet skulle være i døgndrift, men det er det ikke. Under en dramatisk biljakt i går fikk ikke Nordre Buskerud politidistrikt den hjelpen de trengte.

Politihelikopter/regjeringskvartalet

Politihelikopteret var ikke bemannet da bomben smalt i regjeringskvartalet og på Utøya 22. juli. Det er fortsatt ikke døgnbemannet, ett år etter terrorangrepene.

Foto: Scanpix

Spørsmålet om bemanning av helikopteret på Østlandet, og tilgjengelighet på dette når politiet virkelig trenger det, har vært et hett tema etter at det ble stående på bakken under de dramatiske timene 22. juli i fjor.

Til tross for løfter om bedre politihelikopterbemanning etter terrorangrepene, blir helikopteret stående på bakken når politiet ber om å få hjelp fra luften.

I går trengte politiet i Nordre Buskerud helikopterbistand i forbindelse med en biljakt, men fikk det ikke. Politioverbetjent Espen Sola var operasjonsleder under biljakten, og han skulle gjerne hatt helikopteret tilgjengelig da det virkelig gjaldt.

– Det var et stort område som var aktuelt, og vi hadde virkelig hatt bruk for politihelikopteret i den situasjonen. Vi fikk beskjed om at helikopteret ikke var operativt på grunn av ferieavvikling, sier Sola.

Ironisk nok ble politihelikopteret satt inn i jakten da en liten Askeladdenjolle ble stjålet ute i Drammensfjorden for noen dager siden.

Anders Werp

Anders Werp (H) synes det er overraskende at ikke politihelikopteret er døgnbemannet etter alle lovnadene som kom etter 22. juli.

Foto: NRK

Venter på piloter

I vår la politidirektoratet ut en nyhetssak på sine nettsider. Der står det at når politiet fikk to helikoptre skulle det være døgnkontinuerlig drift fra 1. juni. I dag har politiet to helikoptre stasjonert på Gardermoen, men har ikke fått mannskap på plass.

– Vi har ikke kunnet bemanne opp så raskt som vi håpet på. Vi har foretatt ansettelser, men enkelte av pilotene er bundet opp av avtalene de hadde med forrige arbeidsgiver, sier politiinspektør Ole Vidar Dahl i Oslo politidistrikt.

Denne unnskyldningen er ikke god nok for Høyre. Anders Werp er stortingsrepresentant fra Buskerud og medlem i justiskomiteen. Han blir oppgitt når han får vite at politiet ikke har sørget for å ansette folk tidligere.

– Jeg blir veldig forundret. Det har vært et stort fokus og bred politisk enighet det siste året om betydningen av god helikopterberedskap. Når vi får denne beskjeden etter så lang tid, blir jeg overrasket.

Gjerningsmann Utøya

Politiet manglet tilgang til helikopter som kunne ha gitt dem viktig informasjon i arbeidet med å pågripe gjerningsmannen på Utøya.

Foto: Marius Arnesen / NRK

Rykker ut ved kriser

Werp sier at han skal ta opp dette spørsmålet med justisministeren etter sommerferien. Selv om politiansatte også skal ha ferie, mener høyrepolitikeren at beredskapen må være like god hele året.

– Etter det som skjedde i fjor, har alle vært enige om at beredskapen skal være like god hele året, også i ferien.

Selv om det er mannskapsmangel på politihelikopteret, så lover politiinspektør Ole Vidar Dahl i Oslo politidistrikt at politihelikopteret vil rykke ut dersom en spesiell situasjon krever det.

– Da gjør vi unntak fra arbeidstidsbestemmelsene, men på normale dager må vi ta hensyn til tidene de skal fly.