Hopp til innhold

Flommyggen kommer

Mye snøsmelting og nedbør kan gi eksplosiv myggsommer i år. Flere steder på Østlandet ligger flommyggen klar til å klekke.

Mygglarven og Mehl

Myggekspert Reidar Mehl er på myggjakt på Helgelandsmoen. Det skal bare vann til før myggsommeren er et faktum.

Foto: Christina Honningsvåg / Nrk

I år er det fare for myggsommer. For det er meldt både stor snøsmelting og mye nedbør, og det gir perfekte forhold for flommyggen.

Les tipsene fra myggeksperten lenger ned i saken.

Flom-myggjakt

Reidar Mehl

Myggekspert Reidar Mehl leter etter flommygg på Helgelandsmoen.

Foto: Christina Honningsvåg / Nrk
Leter etter larver

Mehl må ned i vannet for å finne flom-mygglarver.

Foto: Christina Honningsvåg / Nrk

Myggekspert Reidar Mehl er på flom-myggjakt på Helgelandsmoen i Buskerud, et av landets mest beryktede myggsteder.

Stedet er kjent for å ha mye mygg, og da militærleiren var her i sin tid måtte feltøvelser for soldater avlyses på grunn av det store myggomfanget.

Mehl har forsket på mygg i en årrekke, og i år er det et stort år for Mehl. Flom-myggbestanden kan bli enorm i løpet av sommeren.

– Flommyggen er veldig avhengig av snøsmelting i fjellet, som gir flommer i elvene. For da flommer det vann opp på breddene og det danner seg dammer inn på bredden. Vannet i disse dammene vil da øke som gir gode vekstforhold for flom-mygglarvene.

– Når det blir over 10 grader i disse dammene så klekker disse eggene, og vanligvis i midten av juni og utover, forteller Mehl.

Med en håv finkjemmer Mehl gresset rundt en stillestående vannkilde, men her er det ikke klekkende mygg å finne.

– Antakelig er de da på larvestadiet, så da må vi lete i vannet og se om vi ser noen larver. Jeg bruker en øse og henter opp litt av vannet.

Selv om det ikke er mange larver i det vannet han henter opp, finner vi noen.

– Disse er kun på larvestadiet og har ikke blitt pupper enda. Men det skjer fort når det skjer.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Mygglarver

I vannet fanger Mehl opp flom-mygglarvet som fort kan bli mygg.

Foto: Christina Honningsvåg / Nrk

Flommyggen er verre enn andre mygg

Flommyggen er en mygg som i utseende er helt lik andre mygg. Men den flyr både i sol og regn, og den flyr også veldig langt og kan spre seg flere kilometer.

Selv om den egentlig ikke er tilpasset norske forhold, og er den samme myggen som vi finner langs Rhinen og Donau, trives den godt i den norske naturen. Og den blir fort flere, forteller Mehl.

– Når myggen flyr, så gjelder det å suge blod og legge egg. Eggene legges på tørrmark, og det kan gå flere år før det kommer nok og varmt nok vann disse stedene. Eggene klarer å overvintre og dermed kan det legges egg i flere generasjoner slike steder. Når flommen først kommer, klekkes alle eggene samtidig.

Myggmaskiner

Trond Gulestø

Daglig leder på Jernia i Hønefoss Trond Gulestø selger myggmaskiner til sine kunder.

Foto: Christina Honningsvåg / Nrk

I Hønefoss har de etter hvert blitt vant til den store mengden mygg, og har også flere måter å bli kvitt den på. På Jernia har de en maskin som fanger myggen, ikke ulikt en støvsuger, forteller daglig leder Trond Gulestø.

– Dette er en Mosquito Magnet som er laget av det amerikanske forsvaret. Den fanger opp mygg i nærområdet rundt seg. Det er som en kraftig støvsuger egentlig. Man plasserer den i et hjørne på tomta og så lokker den all myggen vekk fra deg.

Flommyggen tiltrekkes sine ofre av flere grunner. Den søker kroppsvarme, den tiltrekkes av CO2 og den den lokkes av lukten av hud. Dette har produsentene av maskinen tatt høyde for.

– Maskinen produserer CO2 som skal etterlikne pusten vår og den har stoffet oktenol som etterlikner lukten fra huden og skal lokke myggen inn i maskinen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Myggmaskin

Maskinen Mosquito Magnet fungerer som en støvsuger på myggen.

Foto: Christina Honningsvåg / Nrk

Selv om maskinen koster godt over 5000 kroner er det flest privatpersoner som kjøper maskinen. Og den vil redusere mengden mygg betraktelig, mener Gulestø.

Det finnes flere modeller, men denne har en kapasitet på 5–6000 mygg om dagen, men vi har også en som tar opptil 12000 mygg per dag. Så den vil jo redusere myggmengden betraktelig, men den tar jo ikke alt. Etter en uke så vil du ha vesentlig færre mygg i området rundt maskinen.

Odd Tuvsjøen

Daglig leder i Mona Lisa Agentur selger myggmidler til både private og butikker.

Foto: Christina Honningsvåg / Nrk

Armbånd og spray

Mona Lisa Agentur på Helgelandsmoen har spesialisert seg på ulike myggremedier. Nå har de akkurat fått inn siste leveranse, og det de selger mest av er armbånd og myggspray forteller daglig leder Odd Tuvsjøen.

– Dette er et myggarmbånd som vi har hentet fra Georgia, USA. Dette fester du primært rundt ankel, sko eller rundt barnevogna. Du kan også bade med den, men man skal unngå å sove med de på.

Det er en begrenset mengde med stoffer i et slikt armbånd så det virker i nærheten av armbåndet. Men dersom man ønsker å gå litt lenger så kan man ta på en spray, som vil ha større effekt, sier Tuvsjøen.

– Dette er en helt giftfri remedie som er utviklet av University of Florida, og den har kun naturlige ingredienser, men er effektiv.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Mygg-armbånd

Myggarmbåndet skal være en slager blant fiskere i området.

Foto: Christina Honningsvåg / Nrk

Tviler på effekten

Myggekspert Reidar Mehl har i utgangspunktet lite tro på myggmidlene vi finner på det svært så myggbelastede stedet.

– Myggmaskiner fanger veldig mye mygg, men det forutsetter at det er mye mygg på stedet. Hvis det er stor produksjon av mygg i området omkring så er det ikke sikkert at det har noe effekt.

I armbåndet skal det være et stoff som skilles ut i lufta som gass, men Mehl tror ikke at dette armbåndet kan skille ut veldig store mengder. Heller ikke dette har han særlig tro på.

– Hvis man har et slikt armbånd på håndleddet, vil det kun dekke et mindre område rundt hånden. Men for eksempel ankelen vil fortsatt være utsatt.

– Sprayen som man har på kroppen derimot, den kan nok virke i større grad hvis det er aktive stoff i den, sier Mehl.

Myggtips fra myggeksperten

Myggnett

Myggnett kan være praktisk hvis man må oppholde seg i områder med mye mygg.

Foto: Christina Honningsvåg / Nrk

Selv har myggeksperten følgende råd til mennesker som skal ferdes i myggtette strøk:

  • Ha på deg så mye klær som mulig for å dekke huden. Og ha plagg som myggen ikke klarer å stikke gjennom
  • Smør myggmidler på de kroppsdelene som fortsatt er utsatt. Stifter, kremer, sprayer og oljer som kan smøres på kroppen er veldig bra, men ikke smør inn hele kroppen. Dette tas opp gjennom huden og selv om det ikke er så skadelig, er det fortsatt ikke bra å få inn i huden
  • Blir det altfor ille må man bare ty til et myggnett

Og et siste tips er at myggen helst biter på ankler, i nakke og hals, og på skuldre. Studier viser også at mennesker som har inntatt alkohol blir oftere bitt enn andre. Hvorfor myggen reagerer slik vet man ikke sikkert.

– Om det blir flom eller ikke i år, er usikkert. Noe blir det alltid, men det er vanskelig på forutsi når, hvor stor og også hvor mange flommer det eventuelt kan bli, forteller Mehl.

– Men at det kommer mygg er det ingen tvil om, avslutter han.

Flere nyheter fra NRK Buskerud