Hopp til innhold

Innkrevingsselskapene vil ikke ta ansvar for gjeldsofre

Innkrevingsselskaper mener de ikke har ansvar for at folk havner i dyp økonomisk krise. Stadig oftere må politiet rykke ut og hindre at gjeldsofre tar sitt eget liv.

Inkassobrev

– Når folk får betalingsproblemer er det utrolig viktig at de kommer i kontakt med kreditorer eller inkassobyråer så tidlig som mulig, sier kommunikasjonssjef i Lindorff, Stig-Inge Eikenes.

Foto: Idar Krogstad / NRK

Politiet i hele landet må ofte ut for å redde mennesker som ønsker å begå selvmord fordi gjelden har vokst dem over hodet. I Nedre Eiker i Buskerud har politiet siden i fjor høst måtte rykke ut hele ti ganger for å redde gjeldsoffer som vil gjøre slutt på livet.

Mange av dem er menn som har levd over evne over lang tid, men innkrevingsselskapene mener dette ikke er deres ansvar.

Kommer sent inn i prosessen

– Når folk får betalingsproblemer er det utrolig viktig at de kommer i kontakt med kreditorer eller inkassobyråer så tidlig som mulig. Vi jobber selvsagt også for denne kontakten, slik at vi kan komme frem til en best mulig løsning, sier kommunikasjonssjef i Lindorff, Stig-Inge Eikenes.

– Har dere noe ansvar for at mennesker havner i slike situasjoner slik at de vurderer å ta livet sitt, eller i verste fall gjør det?

– Vi kommer forholdsvis sent i prosessen slik at de allerede har gjeld, men vi har et voldsomt fokus på ansvarlig innkreving. Vi prøver å være løsningsorientert, og prøver ikke å presse noen. Vi er mer opptatt av å finne gode løsninger sammen.

Mange gir blaffen

Leder i GOA, Bengt Scheldt

Bengt Scheld i Gjeldsofferalliansen sier at problemet er økende.

Gjeldsofferalliansen bekrefter at problemet er økende. Dette handler ikke om noen finanskrise.

– Veldig mange som ringer hit har kredittkort opp og kredittkort i mente. Disse kortene er lette å få tak i, og når renten nærmer seg 30 prosent, er det lett og komme i klisteret, sier leder Bengt Scheldt.

– Hvem er det som kontakter gjeldsofferalliansen?

– De kommer fra hele landet og er fra 18–75 år, forteller Scheldt.

Men det er ikke alle som vil ha dialog med inkassobyråene. Mange gir blaffen i å betale regningene sine, og de siste årene har Lindorff merket en økning i unge som opparbeider seg skyhøy kortsiktig gjeld.

– Dette er noe vi har sett alvorlig på, og jeg tror det er mange som har fokus på å hjelpe disse unge med problemene, sier han.