Hopp til innhold

– Får ikke vite hvordan det går med pasientene

Ambulansearbeidere i Norge får ikke vite hvordan det går med pasienten de selv er med på å redde. Årsaken er taushetsplikten tolkes svært strengt. Leger og sykepleiere tør ikke gi opplysninger videre til livredderne av frykt for å bryte loven.

Ambulansearbeidere

De som henter deg, og tar deg med til sykehuset får aldri vite hvordan det går med deg som pasient.

Foto: Jan Erik Wilthil / NRK

Kode akutt. En mann har falt på isen, og klarer ikke å gjøre rede for seg. Meldingen har nettopp tikket inn fra AMK-sentralen i Drammen.

Ambulansearbeiderne gjør seg klare til å dra ut på oppdrag. I høy hastighet og med fulle sirener går turen ut til en gårdsplass. Der finner vi mannen liggende på den islagte bakken.

– Er du våken? Fryser du? Ambulansearbeiderne jobber raskt for å kartlegge skadeomfanget. Det blir klart at den uheldige har pådratt seg skader i skulderen, og må fraktes til sykehus.

Nektes innsyn

Atle Skinnes

– Jeg synes situasjonen er frustrerende, sier Atle Skinnes.

Foto: Jan Erik Wilthil / NRK

Pasienten fraktes inn til akuttmottaket ved Drammen sykehus. Der overtar sykepleiere og leger den videre behandlingen. I det øyeblikket mister ambulansearbeiderne retten til å vite mer om pasienten.

Taushetsplikten forhindrer nemlig leger og sykepleiere fra å gi viktige opplysninger videre til de som redder liv. Selv ikke den endelige diagnosen, eller om pasienten faktisk overlever, får ambulansearbeiderne vite.

– Det er egentlig ganske tragisk, sier nestleder i Ambulansearbeidernes Yrkesorganisasjon, Atle Skinnes. Vi er de som ofte gir livreddende førstehjelp, men likevel får vi ikke vite hvordan det går videre med pasienten. Han mener mangelen på informasjon gjør at de mister muligheten til å lære av egne feil.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Pasient fraktes til sykehus

Mangelen på informasjon gjør at ambulansearbeiderne ikke kan lære av sine feil, mener nestlederen i Ambulansearbeidernes Yrkesorganisasjon, Atle Skinnes.

Foto: Jan Erik Wilthil / NRK

– Svært frustrerende

– Når vi behandler pasienten, vet vi ikke alltid hva pasientens endelige diagnose blir. Nå vi ikke får denne informasjonen av legene, vet vi heller ikke om vi har gitt riktig behandling, forteller Skinnes.

Flere ambulansearbeidere NRK.no har snakket med gir uttrykk for frustrasjon over å bli utestengt fra informasjon om pasientene. Også rent personlig kan det være en belastning.

– Det er klart det er frustrerende å ikke få vite hvordan det har gått med pasientene, sier Skinnes.

Krever svar

Per Arne Olsen

Frps Per Arne Olsen synes taushetsplikten blir for streng. Nå krever han svar av helseministeren.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Taushetsplikten for helsepersonell skal hindre at uvedkommende blir kjent med sensitive opplysninger om pasienten, og blir håndhevet strengt. For strengt, mener Fremskrittspartiets helsepolitiske talsmann på Stortinget, Per Arne Olsen.

– Jeg ser ingen grunn til at ambulansearbeidere ikke skal få tilgang til disse opplysningene. Vi bør søke mest mulig informasjon i alle ledd av behandlingen for å bli bedre. Da ser jeg det som helt naturlig at også ambulansepersonell får ta del i informasjonsflyten, sier Olsen.

Han har nå sendt et skriftlig spørsmål til helseminister Anne Grete Strøm-Erichsen, der han ber om en klargjøring av regelverket.

Endrer rutinene

Ambulansearbeiderne ved Drammen sykehus kan nå se frem til en lettere hverdag. Etter at NRK tok opp saken, lover ledelsen ved Vestre Viken helseforetak, å endre sine rutiner.

– De som jobber i helsevesenet må få tilgang til den informasjonen de trenger for å gjøre jobben sin, men samtidig må de skjermes fra opplysninger om pasienten som de ikke trenger. Vi skal finne løsninger på dette innenfor dagens regelverk, sier medisinsk fagsjef for prehospitale tjenester, Harald Noddeland til NRK.no.